Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması ve Türkiye ekonomisine etkisi
The revitalization of the historical Silk Road effect of Turkish economy
  1. Tez No: 399483
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BARIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: İpek Yolu, Türkistan, Türkiye-Türkistan Ekonomik İlişkileri, Silk Road, Turkistan, The Economical Relationship Turkey and Turkistan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tarihi İpek Yolu geçmiş çağlardan günümüze kadar insanlığın sosyal, siyasal, kültürel, dini vb. alanlarında önemli bir yer tutmuş ve en önemli etkisini ticari faaliyetlerde göstermiştir. Bu yol önemini çok uzun yıllar boyunca sürdürmeyi başarmıştır. Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolu üzerinde yer alan, Türkistan, Ortadoğu, Anadolu gibi coğrafyalar tarih sahnesinde yer almış en görkemli medeniyetlerin ve uygarlıkların hayatalanı olmuştur. Tarih köklerini bu bölgeden almış ve bu bölgeden beslenmiştir. Bunda insanların birbirleri ile olan ilişkilerini kolaylaştıran ve insanları birbirine bağlayan ticaret yollarının önemi büyüktür. İpek Yolu bu yolların en önemlisidir. Son dönemlerde küreselleşme ile gündeme sık sık gelmeye başlayan İpek Yolu'nun canlandırılması fikri her geçen gün sayısı artarak hayata geçirilen projelerle hayal olmaktan öteye geçerek, hayat bulmaktadır. Bu yolun yeniden hareketlilik kazanması ülkemizin atayurt ile olan ilişkilerini hem kültürel hem de ekonomik manada güçlendirecek, ülkemiz bu ilişkilerin sonucunda önemli kazançlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Historical Silk Road has had an important place for mankind in the areas such as social, political, cultural, religious from old ages to nowadays and it has shown its most important effect on trade. This road has achieved maintaining its importance for many years. The places such as Turkistan, Middle East and Anatolia which are located on Silk Road extending from China to Europe have been a living space for the most magnificiant civilizations in history. History has fed on and taken its roots from this area. At this point the trade routes that connect the people and enable to relationships between them has a great importance. Silk Road is the most important one of these trade routes. The idea of coming Silk Road to life, which becomes a current issue through globalization, have been actualized with the help of project that have been carried out increasingly. This Road's livening up again will make stronger our country's connection with motherland both culturally and economically, we will get significant profits as a result of these connections.