Engaging pre - service EFL teachers in the evaluation process: Self - evaluation and peer evaluation as a reflective practice in the practicum
İngiliz dili öğretmen adaylarını değerlendirme sürecine dahil etme: Uygulama dersinde yansıtıcı düşünme olarak öz-değerlendirme ve akran - değerlendirme
- Tez No: 399486
- Danışmanlar: DR. DENİZ ŞALLI ÇOPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Düşünme, Öz-Değerlendirme, Akran-Değerlendirme, Öğretmen Yetiştirme, İngiliz Dili Öğretmen Adayı, Reflection, Self-Evaluation, Peer-Evaluation, Practicum, Pre-service EFL teachers
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu nitel durum çalışması, İngiliz Dili öğretmen adaylarının öğretmenlik deneyimi sürecinde tecrübe ettikleri öz-değerlendirme ve akran-değerlendirme süreçlerini incelemeyi amaçlamıştır. Öz-değerlendirmenin ve akran-değerlendirmenin bir çeşit yansıtıcı düşünme olduğu görüşünü temel alarak, bu çalışma öğretmen adaylarının yansıtıcı düşüncelerinin içeriğini ve niteliğini araştırmıştır. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının yazılı öz-değerlendirme ve akran değerlendirme süreçleriyle ilgili tutumları da incelenmiştir. Staj sürecinin ilk aşaması niteliğindeki FLE 425 Okul Deneyimi dersine kayıtlı 27 İngiliz Dili öğretmen adayı bu çalışmaya katılmıştır. Veri beş öz-değerlendirme, üç akran değerlendirme formu; öğretim sonrası görüşmelerin video kaydı ve mülakat aracılığıyla toplanmıştır. Sonuçlar öğretmen adaylarının hem öz-değerlendirmede hem de akran-değerlendirmede eğitim süreçleri, öğrenci motivasyonu ve derse katılımını artırma, öğretmen değerlendirme ve sınıf yönetimi konusunda yansıtıcı düşünme sunduklarını göstermiştir. Çalışma aynı zamanda öğretmen adaylarının genellikle betimleyici yansıtıcı düşünme ürettiklerini ve nadiren yüksek seviyedeki yansıtıcı düşünmeye ulaştıklarını ortaya çıkarmıştır. Öğretmen adaylarının sistemli öz-değerlendirme ve akran-değerlendirmenin etkili olduğuna inandıklarını, bu süreçle kendi öğretmenlikleriyle ilgili farkındalıklarının arttığını, daha öz güvenli olduklarını, çok yönlü ve eleştirel düşünceye ulaşabildiklerini de göstermiştir. Bu bakımdan, İngiliz Dili öğretmen adayları daha çok yansıtıcı düşünce uygulamasında bulunmaları için teşvik edilebilir; ortak çalışmaya dayalı destek ve yüksek seviyedeki yansıtıcı düşünceye ulaşabilmeleri için doğrudan yönlendirme sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study aims at exploring self-evaluation and peer-evaluation processes pre-service EFL teachers are engaged in during the practicum. Considering self-evaluation and peer-evaluation are a form of reflection, the study examines the content and quality of pre-service EFL teachers' reflection. In relation to these, it analyzes pre-service EFL teachers' attitudes toward written self-evaluation and peer-evaluation processes. Twenty seven pre-service EFL teachers, enrolled to the first course of the practicum component FLE 425 School Experience, participated in the study. Data were gathered through five self-evaluation forms, three peer-evaluation forms, video-recordings of post-teaching conferences and semi-structured interviews. The findings indicated that pre-service EFL teachers reflected upon instructional processes, increasing learner motivation and involvement, assessment of the teacher and classroom management respectively both in self-evaluation and in peer-evaluation. The results also suggested that pre-service EFL teachers were mostly engaged with descriptive reflection and rarely reached higher level reflection. They in general believed in the effectiveness of systematic self-evaluation and peer-evaluation processes, claiming those processes enabled them to gain awareness on their teaching, increase self-confidence, obtain multiple and critical perspectives. In this regard, pre-service EFL teachers can be encouraged to practice reflection more frequently; collaborative support and direct guidance toward higher level reflection can be provided.