The Effect of various heat treating parameters on hardness and microstructures of the experimental 18% nickel maraging steels
  1. Tez No: 5284
  2. Yazar: İLHAMİ PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ATALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 18% Nikel maryaşlanır çeliklerin ısıl işlemi, 18% Nikel maryaşlanır çelikler, metal yapı bil imi. -vı, Heat treatment of 18% Nickel maraging steel, 18% Nickel maraging steel, metallography. -iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ISIL ÎŞLEM PARAMETRELERİNİN 3518 NİKEL İÇEREN MARYAŞLANIR ÇELİKLERDE SERTLİK VE İÇ YAPI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ PEKTAŞ, İlhamı* Mühend i si i k Fa kül te s i Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk ATALA 92 sayfa, Aralık 1988 ÜZET Çeşitli ısıl işlem parametrelerinin deneysel 18% Nikel maryaşlanır çelik üzerindeki etkisi, sertlik test cihazı, SEM, TEM, optik ve X-ışınlan metalografik teknikleri kullanılarak çalışıldı. Programın başlangıç safhasında, numuneler 815, 900, 1000, 1060 C'lerde 1 ila 4 saat arasında çözeltiye alındı. Çelik, havada oda sıcaklığına soğutulduktan sonra merkez hacimli kübik özellikte martensitik yapı elde edildi. Yüksek sıcaklıklarda ve uzun zaman homojenleştirerek çözeltiye alma işlemi, esas itibariyle birikintisiz, massive martensitik yapının oluşmasını sağladı. Programın ileri ki safhalarında, numuneler üzerinde 240 ve 480°C sıcaklıklar arasında, 1 den 41 saate kadar yaşlandırmaişlemi uygulandı. Sonuçlardan anlaşılacağı gibi elde edilen sertlik eğrileri, 480°C yaşlandırma ortamında daha hızlı artış gösterirken bu eğilim 240 ve 320°C sıcaklıklarında çok yavaştır. Maksimum sertlik değerine ulaşmak için gerekli zaman düşük yaşlandırma sıcaklıklarında artmaktadır. Yaşlandırma esnasında meydana gelen bu sertlik artışının nedeni sertleşti rici fazların çökelmesiyle açıklanabilir. Sonuç olarak, çözeltiye alma sıcaklığının artırılmasıyla birikintisiz, massive martensitik yapının elde edileceği ve ardından 480°C de 4 ila 10 saat arasında uygulanacak yaşlandırma işleminin istenilen özelliklere uygun çelik eldesini mümkün kılacağı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF VARIOUS HEAT TREATING PARAMETERS ON HARDNESS AND MICROSTRUCTURES OF THE EXPERIMENTAL 18% NICKEL MARAGING STEELS PEKTAŞ, İlhamı Faculty of Engineering Department of Metallurgical Eng., M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Haluk ATALA 92 pages, December 1988 ABSTRACT The effect of various heat treating parameters on the experimental 18% Nickel maraging steels have been studied using hardness tester, SEM, TEM, optical and X-ray metallography techniques. In the early stages of the program, the specimens were solutionized at 815, 900, 1000, 1060°C between 1 and 4 hours. After the steel was air-cooled to room temperature, a bcc martensitic structure was obtained. The higher temperature and longer time of the solution treatment by homogenizing caused essentially homogeneous, massive martensitic structure. As the program progressed, the aging of the steels was studied between 240 and 480°C from 1 to 41 hours. As indicated.m-from the results, the hardness curves show a rapid rate of hardening at 480°C while the response at 240 to 320°C is slower. The time required to reach peak hardness increases with decreasing temperature. The increase in hardness during aging can be explained by the precipitation of hardening phases. Consequently, it is necessary to subject the steel to a high enough temperature solution treatment to obtain a better alloy distribution and a tough martensitic structure, and an aging treatment at 480°C between 4 and 10 hours is applicable for desired properties.