Building innovative society: The European Union innovation policy - is an instrument or is a goal ?
Inovatif toplum oluşturma: Avrupa Birliği inovasyon politikası - bir araç mı? Yoksa amaç mı?
- Tez No: 399502
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN DENİZ KÖKSAL, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB Inovasyon Politikası, Lizbon Stratejisi, AB 2020 Stratejisi, Inovatif Toplum, Sosyal Inovasyon, EU Innovation Policy, the Lisbon Strategy, EU 2020 Strategy, Innovative Society, Social Innovation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu bitirme tezi, bir 'Inovatif Toplum' oluşturmak için gerekli olan başarı faktörlerini belirtmek amacı ile Avrupa Birliği (AB) Inovasyon Politikasını yeniden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gözden geçirilen çalışmalar, Inovasyon Politikasının başarılı uygulanabilirliği için farklı faktörleri vurgulamaktadır. Bu kapsamda, bu tez; AB Inovasyon Politikasının talep (toplum, bireyler) ve arz taraflarının (politika belirleyiciler) işbirliğinin ve etkileşimlerinin ve Lisbon Stratejisi'nin çöküşünden alınan dersin ölçülebilmesi için Avrupa 2020 Stratejisi yönetişim modelinin ayrıntılandırılması üzerinde özellikle durmaktadır. Bu çalışma, AB Inovasyon Politikası'nın, AB politika belirleyicileri tarafından açıklanan gerçek amaçların yani büyük sosyal sorunların aşılması için bir araç olarak dizayn edilmesinin ve bir araç olarak kalmasının gerekliliğini tartışmaktadır. Çünkü, günümüzde, oyunun ismi 'insanlar yani toplum ile birlikte düzenlenen inovasyon politikalarıdır, onlar için oluşturmak değil. Bulunan bulgular ışığında, bu bitirme tezi AB Inovasyon Politikası alanında daha fazla sayıda araştırmayı teşvik edecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to review research on the EU innovation policy to determine success factors to build an innovative society. The reviewed studies highlight different factors for the successful implementation of innovation policy. On this extent, this dissertation focuses specifically on the interaction and collaboration between supply side of the EU innovation policy (policy makers) and the demand side (society-individuals) of the innovation policy and elaboration the governance model of EU 2020 Strategy to assess the taking lessons from the Lisbon Strategy's fail. This dissertation argues that EU innovation policy needs to be designed and remain as an instrument to tackle with the grand challenges (real goal) that are stated by the policy makers of the EU. Thus, now, the name of the game is formation of innovation policies with people (society), not for people. In the light of the findings, this dissertation may stimulate more research in the field of the EU Innovation Policy.