Cobweb teoreminin farklı modeller bağlamında incelenmesi: Patates örneği
Analysis of the cobweb theorem in the context of different models: The case of potato
- Tez No: 399667
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cobweb Theorem, Koyck Model, Almon Model, Potatoes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ekonomik dalgalanmalar iktisat teorisinin hakkında en fazla teori ve çözüm ürettiği alanlardan birisidir. Gerek tarımsal ürünlerin fiyatlarında, gerek üretim miktarlarında konjonktür hareketlerine yoğun bir şekilde rastlanılmaktadır. Bu çalışmada patates üretim miktarı ile fiyatları arasındaki ilişki, üretim miktarının fiyatları bir dönem gecikmeli olarak takip ettiğini belirten Cobweb Teoremi bağlamında Koyck ve Almon Modelleri kullanılarak incelenmiştir. Koyck Modeli ile yapılan analizde patates fiyatları ile cari dönem üretim miktarı arasında pozitif bir ilişki olduğu, ancak üretim miktarının her seferinde fiyatın gecikmeli değerlerinden daha az oranda etkilendiği tespit edilmiştir. Almon Modeli yardımı ile üretim miktarı ile fiyatlar arasında polinominal bir hareketlilik sergileyen modellerin analizi yapılmaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda Cobweb Teoreminin, Almon Modeli yardımı ile açıklanamadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler; 1. Cobweb Teoremi, 2. Koyck Modeli, 3. Almon Modeli, 4. Patates
Özet (Çeviri)
Economic fluctuation is one of the areas that economic theory has generated thories and solutions most. The business cycle movements has been commonly encountered in the prices of agricultural products. In this study, the relationship between potato production and prices of potato is examined within the context of Cobweb Models. In this study the relationship between potato prices and potato production is analyzed in the context of Almon Model and Cobweb Theorem which states that production follows the prices one year delayed. A positive correlation is observed between patato prices and current period production volume by using Koyck Model. However, it is detected that volume of production is less influenced by delayed value of price for each time. The models that demonstrate polynomial behavior between production value and prices are analyzed by Almon Model. Considering the facts, it can be concluded that Cobweb Theory can not be explained by using Almon Model.