Badminton sporcularının duygusal zeka düzeylerinin bazı kriterlere göre incelenmesi
Analays of emotional intelligence levels of Badminton athletes according to some criterion
  1. Tez No: 399668
  2. Yazar: FATMA HİDAYET HALİLBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH NURİ SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Badminton, Duygusal Zeka, Spor, Badminton, Emotional Intelligence, Sport
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma; ferdi özelliğinin yanısıra takım sporu olarak da nitelendirebileceğimiz,kadın ve erkek sporcuların bir arada bulunduğu badminton branşında, sporcuların duygusal zeka düzeylerinin demografik özelliklere göre değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma tarama yöntemiyle yapılmış ve örneklemTürkiye' nin 24 il'inden 107 erkek, 93 kadın olmak üzere farklı demografik özelliklere sahip badminton sporcularından oluşturulmuştur.Katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu oluşturulmuştur. Bu formda yeralan bilgilere göre toplam 200 sporcu; cinsiyet, yaş, spor kariyerleri, haftalık antrenman saati ve sporculuk yaşı yönünden gruplandırılmıştır. Duygusal zeka ölçümü ise, Shutte ve arkadaşları tarafından1998 yılında oluşturulan33 madde ve dört boyuttan oluşan SEIS ölçeği kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Ölçek dört alt boyuttan oluşmaktadır.Bu alt boyutlar; empatik duyarlılık (4, 13, 14, 24, 30, 33), duygusal düzenleme (1, 2, 3, 6, 9, 12, 16, 17, 19, 21, 22, 23, 28), duyguların kullanımı (7, 8, 10, 11, 20, 26, 27, 31) ve duygusalfarkındalık (5, 15, 18, 25, 29, 32) şeklinde sıralanmıştır.Ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0.84-0.90'dır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket program kullanılmıştır.İstatistik bilgileri almak için ise frekans, yüzde dağılımları belirlenmiş, verilere bagımsız gruplar arasında Mann-Whitney U testi, çoklu gruplar için ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; cinsiyet, yaş, spor kariyerleri, haftalık antrenman saati ve sporculuk yaşı kriter alındığında, gruplar arasında duygusal zeka düzeylerinde istatistiksel yönden anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır (p > 0,05).
Özet (Çeviri)
Badminton can be played both individually and as a team. This research is planned to evaluate the level of emotional intelligence of the badminton sportsmen according to their demographic properties. The research was done by screening method and the sample was made up of badminton sportsmen who have different demographic properties and 107 male and 93 female were chosen from 24 different cities in Turkiye. To determine the demographic properties of the participants, a personal information form was prepared by the researcher. According to this information on the forms, 200 sportsmen were categorized according to their gender, age, sport carriers,weekly exercise hours andsports age. The measurement of the emotional intelligence was made by using the SEIS scale which was created by Shutte and his friends in 1998 and had 33 topics and 4 dimensions. The Scale consists 4 sub-dimensions. These sub-dimensions are, emphatic sensitivity (4,13,14,24,30,33), emotional regulation (1,2,3,6,9,12,16,17, 19,21,22,23,28), the use of emotions (7,8,10,11,20,26,27,31) and emotional awareness (5,15,18,25,29,32). The Cronbach Alpha value of the scale is 0.84-090. To evaluate the data in the research, SPSS 15.0 software was used. To gather the statistical data, frequency and percentage distribution were determined, and Mann-Whitney U test was applied to independent groups and Kruskal Wallis test was applied to multi groups. According to the findings of the research; after the age, gender, sports age, sports career and weekly exercise hours were used as a criterion, there found no significant difference between their emotional intelligence statistically. (p > 0,05).