Kapitalizm - İslam ilişkisi: Birey, mülkiyet, devletin rolü kavramları çerçevesinde bir inceleme
Relati̇onshi̇p between the capitalism and Islam: An examination within the frame of individual, property and the role of government
  1. Tez No: 399670
  2. Yazar: HATİCE BIYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ZİŞAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, İslam, Birey, Mülkiyet, Devletin Rolü, Capitalism, Islam, Individual, Property, The Role of Government
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kapitalizm ile İslam arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, serbest piyasa sistemi içinde belirleyici olan bireycilik, özel mülkiyet, serbest ticaret, rekabet, devletin rolü gibi kavramlar açıklanarak inanç sistemlerinin ve özellikle İslam dininin bu kavramlara bakışı üzerine odaklanılmıştır. Kapitalizm ile İslam'ın benzer ve farklı yönlerinin olup olmadığının gösterilmesi amaçlanmıştır. Teorik bir yapıda şekillendirilmiş bu çalışmada inanç sistemleri ile iktisadi sistemler arasındaki ilişki gösterilmek istenmiştir.Bu amaçla Kapitalist sistem ile İslam' ın uyumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in which the relatıonship between the Capıtalism and ıslam is examined, the indicative concepts of the open market system such as individualism, private property, free trade, competition and the role of government is clarified. The perspectives of the belief systems to such concepts, particularly perspective of Islam is aimed to be explained. It is aimed to be revealed that if both Islam and the Capitalism have different or similar aspects. In this work which is formed in the theoretical structure, it is intended to demonstrate the relatıonship between the economic systems and the belief systems. For that purpose, the harmony of Capıtalism and Islam is evaluated.