İdari yargıda dava açma süreleri ve sürelere ilişkin esaslar
Tender periods in administrative justice and principles about tender periods
  1. Tez No: 399689
  2. Yazar: EREN CAN BENAKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NOHUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, idari yargı, idari dava, dava açma süresi, Administrative law, administrative justice, proceeding in conteotious administrative matters, tender period
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hak arama özgürlüğünün temel taşı olan, idarenin tesis etmiş olduğu işlem ve eylemlerine karşı dava açma hakkının, süre ile sınırlandırılması anlamına gelen“İdari Yargıda Dava Açma Süreleri ve Sürelere İlişkin Esaslar”başlıklı çalışmamızda, öncelikle süre kavramı tanımlanmış, daha sonra idari yargıda dava açma süresi kavramı, hukuksal niteliği, özellikleri açıklanmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde iptal ve tam yargı davalarında dava açma süreleri anlatılmıştır. Son bölümde ise, idari yargıda dava açma sürelerinin hesaplanmasında uygulanacak esaslar ve dava açma süresi ile ilgili özel durumlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, named as“tender periods administrative justice and principles about tender periods”which means to right to litigation to administrative acts and decisions with period and which is the fundamental of freedom for seeking justice; first the nation of“period”is explained and then the nation and of the tender periods in administrative justice are explained. In the second and third chapter, the tender period in the action of nullity and the administrative action for damages are explained. At the last chapter, to be applied in calculating the period for filling a lawsuit in administrative justice principles and exceptions relating to litigation period is explained.