İdari yargıda iptal davası açma süresi
The statues of limitations for action of nullity in administrative justice
  1. Tez No: 456536
  2. Yazar: EKREM RIZA ÖZÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dava Açma Süresi, İdari Yargı, İmar Planlarına Karşıİptal Davası Açma Süresi, İptal Davası Süresi, Action of Nullity, Administrative Justice, Statute of Limitations, The Statutes of Limitations for Action of Nullity for City Development Plan
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Demokratik hukuk devletinin gereği olarak ülkemizde idarenin eylemlerine ve kararlarına karşı yargı yolu açıktır. Bireyler ve kurumlar, hak arama hürriyetleri kapsamında belli bir süre içerisinde idareye karşı dava açma haklarını kullanırlar. İdarenin yargısal denetiminde süre sınırlaması, bir yandan ilgili kişileri korurken diğer taraftan idarenin faaliyetlerinde ortaya çıkacak aksamaları engeller. Dava açma hakkının sınırlarından biri olan dava açma süresine uymadan idareye karşı açılan davalar hukuki sonuç doğurmaz. Bazı durumlarda idareye karşı davanın süresinde açılıp açılmadığının belirlenmesi önemli bir probleme dönüşmektedir. Uyuşmazlıkların günümüz şartlarındaki karmaşıklığı, gelişim süreci, davacının tutumu, davalının tutumu, sürelere ilişkin esaslardaki görüş ve içtihat farklılıkları davanın süresinde açılıp açılmadığına karar verilmesini zorlaştırmaktadır. Dava açma süresinin önemini ve niteliğini irdeleyen bu tezin temel amacı 2577 sayılı Kanun'un ilgili maddelerini, teorik zeminde ve Danıştay kararları ışığında incelemektir. Çalışmada, iptal davasında dava açma süresinin, aslında uyuşmazlıkta kolayca hesaplanıp açık ve net olarak ortaya konulan bir husus olmadığı, uyuşmazlığın niteliği, gelişim süreci ve sürelere ilişkin görüş farklılıkları ve bunlardan birinin tercihi durumunda dava açma süresine ilişkin kesin yargıya ulaşmanın kolay olmadığı ve bu sebeple buna son verecek bir idari usul kanununun elzem olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
It can be filed a claim against any actions and decisions of an administration in Turkey as an entailment of democratic state of law. Individuals and institutions exercise the right to sue, as a part of right to legal remedies, an administration within a certain period of time. The statutes of limitations in the judicial review of administration protect both related parties and prevent disruptions in an administrative process. If lawsuits that are filed against an administration elapse the statutes of limitations do not have any legal consequences. It is a complicated problem to decide whether a lawsuit against an administration is filed within a statute of limitations in some instances. There are some reasons that make it difficult to reach a decision if a lawsuit is filed in a statute of limitations such as the complicated nature and proceeding of legal disputes, acts and manners of plantiff and defandant, the differences in judicial opinions and perspectives as to whether a lawsuit is filed within a statute of limitations. The main purpose of this study grappling with the composition and significancy of the statutes of limitations for action of nullity is to examine the relevant articles of the Law 2577 in light of a theoretical ground and the State Council Decisions. In the study, it is argued that it is not easy to come to a decision in a lawsuit as to the statutes of limitations for action of nullity due to the features and development process of a lawsuit, the various perspectives on the statutes of limitations and it is, therefore, necessary to have an Administrative Procedures Act in order to put an end to this intrication.