Science diplomacy in the global age: Examples from Turkey and the world
Küresel çağda bilim diplomasisi: Türkiye ve dünyadan örnekler
- Tez No: 399808
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Uluslararası İlişkiler, Science and Technology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bilim Diplomasisi, Bilim için Diplomasi, Türkiye, Realizm, Science Diplomacy, Diplomacy for Science, Turkey, Realism
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Günümüz küresel ve çok kutuplu uluslararası sisteminde geleneksel diplomasi yöntemlerinin yanısıra, farklı diplomasi yöntemleri de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarafından tercih edilmektedir. Bilim diplomasisi de bu bağlamda bilgi temelli uluslararası bilimsel ve teknolojik ortaklıklara dayalı önemli bir dış politika aracı olarak ortaya çıkmaktadır. Bilim diplomasisinin,“diplomaside bilim”,“bilim için diplomasi”ve“diplomasi için bilim”şeklinde üç temel bileşeni bulunmaktadır. Bu Doktora çalışmasında, özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde, bilim diplomasisi kavramının tarihsel gelişimini, uluslararası ilişkiler teorileri kapsamında ve çeşitli ülke örneklerinden yola çıkarak incelenmektedir. Bu çalışmada temel araştırma sorusu, yükselen bir dünya ekonomisi olarak Türkiye'nin gelecekteki uluslararası rolünde Bilim Diplomasisinin yeridir. Bu bağlamda, ABD ya da Almanya gibi ülke örnekleri de incelenmektedir. Yöntem olarak, ikincil kaynaklara dayanan nitel araştırma yöntemi esas alınmıştır. Bunun dışında, bu konuda yazılı literatürün çok sınırlı olması sebebiyle, hem Türkiye'de, hem dünyada gerek kamu, gerek araştırma kuruluşlarındaki bilim diplomasisi uzmanları ve bilim diplomatları ile röportajlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, doktora düzeyinde Bilim Diplomasisi konusunda Türkiye'de yapılmış ilk akademik çalışmalardandır. Sonuç kısmında, Türkiye için Bilim Diplomasisi konusunda bazı politika önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's global and multipolar international system, different diplomatic methods are practiced besides the traditional diplomatic methods. Science Diplomacy, which is based on knowledge-based international scientific and technological cooperation, emerges as an important foreign policy tool. Science Diplomacy has three main components, which are namely“science in diplomacy”,“diplomacy for science”and“science for diplomacy”. In this PhD thesis, the main reasons behind the development and usage of Science Diplomacy as a contemporary method of diplomacy, especially in the post-Cold War period are analyzed. In this context, the possible premises of mainstream International Relations theories in analyzing the practice of Science Diplomacy in the modern international system are also defined. The main research question is the place and role of Science Diplomacy in the future international role of Turkey as an emerging world economy. In this respect, the USA and Germany examples are also studied. In terms of the methodology, it is mainly based on qualitative research method using secondary resources, besides interviews with science diplomats and experts as well as short study-visits to the key governmental and academic institutions both in Turkey and abroad. It is considered to be one of the first academic studies at the PhD level on the topic of Science Diplomacy in Turkey. It ends with some policy recommendations for Turkey in the field of Science Diplomacy.