Shifting alliances in Europe from the Congress of Vienna (1815) to the Congress of Berlin (1878)
1815 Viyana Kongresi'nden 1878 Berlin Kongresi'ne kadar Avrupa'da değişen ittifaklar
- Tez No: 399937
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Viyana Kongresi, Avrupa Uyumu, Doğu Sorunu, Berlin Kongresi, Osmanlı İmparatorluğu, Europe, Alliances, Concert of Europe, Eastern Question, the Ottoman Empire
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı, Avrupalı büyük güçlerin 1815 Viyana Kongresi ile büyük ölçüde savaşları geride bırakıp tarihlerinde ilk kez karşılıklı çıkarları çerçevesinde kurdukları geniş ittifaklar ve bu ittifakların Osmanlı ve Rusya arasında yaşanan savaşlara (Kırım Savaşı ve Osmanlı-Rus Savaşı vb.) bağlı olarak kesintiye uğramasının tarihsel arka planını Osmanlı arşiv belgeleri ışığında incelemektir. Avrupa tarihine Kongre Sistemi olarak geçen ve 1815 Viyana Kongresi sonrası kurulan bu ittifakların temelinde, bir dizi sosyal, siyasal ve ekonomik neden etkili olmuştu. Avrupalı büyük güçler, 19.yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı topraklarını eşit şekilde paylaşmak amacıyla ekonomik ve siyasi bir dizi politikayı da uygulamaya koydular. Bu politikalar onların“Doğu Sorunu”olarak gördükleri Osmanlı Devleti'nin de kaderini tayin ettikleri politikalarıydı. Bu politikalar, zaman zaman Avrupalı büyük güçleri Kırım Savaşı ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda olduğu gibi karşı karşıya getirse de onlar bu sorunu 1878'de Berlin Kongresi'nde büyük ölçüde çözebildiler. Fakat bu geçici bir durum olmuş ve sağladıkları uzlaşma ancak I.Dünya Savaşı'na kadar yaşabilmişti. İşte bu nedenle Avrupa ittifaklar sisteminde 1815 Viyana Kongresi ile başlayan ve 1878 Berlin Kongresi'ne kadar uzanan süreçte ittifakların temel noktaları ve bunun Avrupa ve dolayısıyla da Osmanlı devletinin geleceklerindeki etkisi önemlidir ve bu tez de bu temel noktaları incelemek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the historical background of the alliances that European Great Powers created for the first time in terms of mutual benefits after wars had ended with the Congress of Vienna in 1815, and the interruption of these alliances with the wars between the Ottoman Empire and Russia (The Crimean War and Ottoman- Russian War, etc.) in the light of Ottoman archival documents. A number of social, political, and economic reasons had some effects on the foundation of these alliances which were called Congress system established after the Congress of Vienna. European Great Powers put some economic and political policies into practice in order to share the Ottoman lands equally since the middle of the 19th century. These policies which the European Powers named as the 'Eastern Question' also determined the future of the Ottoman Empire. Although these policies caused clashes among the European Great Powers as happened in the Crimean War and 1877-1878 Ottoman-Russian War, they could overcome these clashes in the Congress of Berlin in 1878. However, this was a temporary situation and the agreement among them only lived until the World War I. For this reason, the basic points in these alliances during the period that had started in the Congress of Vienna in 1815 and lasted in the Congress of Berlin in 1878. The effects of these in the future of Europe and accordingly of the Ottoman Empire are important and this thesis is written to examine those points.