Stochastic modelling of annual river flows draining from Troodos mountains towards Northern Part of Cyprus
- Tez No: 400000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, İnşaat Mühendisliği, Geography, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akarsu, Kıbrıs, otoregresif modelleme, stokastik modelleme, Trodos, Autoregressive model, Cyprus, river, stochastic modelling, Troodos
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada Troodos dağlarından mevsimsel akış gösteren 10 dere modellenipincelendi. Bu dereler tüm Kıbrısta maksimum yağış alan yerler olup, havza alanlarıTroodos dağlarında bulunur. Bu dereler aynı veya benzeri kaynaktan aktıkları için, derelerarasındaki ilişki Kendall, Sperman, Pearson korelasyon metodları kullanılarak incelendi.Dereler arasında iyi bir ilişki olduğu sonucuna varıldı ve dereler arasındaki mesafe arttıkçailişkinin azaldığı gözlendi. 1965-2000 yılları arasındaki gözlenmiş akımlar her bir dere içinstokastik modelleme tekniklerinden birinci, ikinci ve üçüncü otoregresif modellerle eldeedildi. Daha sonra sonuçlar derelerdeki gelecek akımların tahmininde kullanıldı. AR (10),AR (12), AR (14), AR (15) otoregresif modelleri gelecek akım verilerin bulunmasındakullanıldı. 2030 yılının akım verisi elde edildi. Sonuçlar Trodos dağlarının kuzey drenajalanında 2009-2012 ve 2018-2021 yılları arasında pik akış değerlerinin oluşacağınıgösteriyor.Bu derelerin stokastik modellemesinin önemi, su kaynakları alanının geleceğiningelişmesi, planlanması ve işletilmesinde yardımcı bir kaynak olduğuna inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 10 main ephemeral rivers of Northern part of Cyprus has beenmodelled and analyzed. The basin areas of these rivers are drained from the TroodosMountains, who receives the maximum precipitation rates all over the Cyprus. Since theupstream of all these rivers are drained from the same or similar sources, the correlationbetween these rivers is investigated by Kendall, Sperman and Pearson correlation methods.The results support the good correlation between the rivers, with decreasing trend as thedistance between them increases. The monitored flow data from 1965?s to 2000, for eachriver, has been analysed by stochastic modelling techniques such as autoregressive modelsin the first, second and third orders. The results were than used to predict the future flowestimates for these rivers. The prediction of future flows were modelled by AR (10), AR(12), AR (14), AR (15) autoregressive models, in which data prediction for 2030 has beenobtained. The results show that in between 2009-2012 and 2018-2021 the peak flows willprobable to occur in the northern drainage areas of Troodos Mountains.The importance of the stochastic modelling of these rivers is believed to be ahelpful study for the future development, planning and management of water resources ofthe area.