Eleştirel bir Ömer Kavur filmografyası denemesi
A critical appraisal of Ömer Kavur's filmography
- Tez No: 400994
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Türk sineıııası, Türk sinema seyircisi, Jilm yapını koşulları, Ömer Kavur sineması, Omer Kavur, auteur theory, existantialism, Turkish Cinema
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmada Ömer Kavur sineması ele alınmıştır. ' Türk sinemasında kendi kişisel sinema dilini oluşturrmuş, Yeşil çam kalıpları dışında filmler yapan, yaşadığı kültüre ait unsurları ele alarak yereli evrensele taşıyan bir yönetmen olan Ömer Kavur, Türkiye'de ki bağımsız sinemanın öncüsüdür ve bu özellikleri nedeni ile araştırıııa konusu olarak seçilmiştir. Çalışmamızın amacını Ömer Kavur'un Türk sinemasında oluşan koşullar çerçevesinde filmlerinde ele aldığı temalar doğrultusunda filmografisinin inccleıuncsi oluşturmaktadır. Bu çerı:cvcdc oluşturulan tez toplamda üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Ömer Kavur'tın sinemaya girdiği ! 970'1i yıllarda Türk sinemasında film yapını koşulları saptanmaya çalışılmış, bunun sinemasının biçimlenmesinde ki etkilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. İkinci bölümde ise Ömer Kavur'tııı kendi sinema yaklaşımıyla oluşturduğu kişisel sinenıasıııa ait özellikler zaman-mekan, karakterler, tema ve sinema dili çerçevesinde ele alınırnş ayrıca Türkiye 'nin geçirmiş olduğu toplumsal, siyasal ve ekonomik değişimlerin Kavur'uıı sıııeması üzerinde yol açtığı dönüşümlere yer veri.imiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise Ömer Kavur'un on dört filmi, filmin künyesi ve kısa öyküsü verilerek, sinemasal anlatının en temel öğeleri mckföı, zaman, karakterler ve filmde izlenen temalar aracılığıyla değerlendirilerek, Ömer Kavur sinemasınııı dilinin nasıl oluştunılduğu ortaya koıııılıııuştur. Tez çalışmasında yöntem olarak kaynak taraması ve nitelikli gözlem yöntemleri kullanılmıştır. Kuramsal kaynaklardan, akademik çalışmalardan okumalar yapılmıştır. Bu ı,oen,ccvede yönctrnenin on dört filminin işlenen temalar doğrultusunda çözüııılenıesi yapıldığıııda, yönetmenin sıııcnıasının farklılıklar gösterdiği dönenılerde ele alış biçimlerinde değişiklikler görülse de filmlerinde belli temalar işlediği ve bu temaların birbirlerini desteklediği göıiilnıüştür. Karakter-ınckföı ilişkisinin kurulması, karakterlerin daha derinlikli ele alınmasına yardımcı olımış, ıııekföısal ayrıntılar karakterlere uygun bir biçimde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, I have tried to analyze Omer Kavur's filmography with a critical intent. For this aim, first of all, I have contextualized Kavur's search for authenticity in terms of the auteur theory of cinema. Because, critics have argued that Kavur has a highly individualistic language in his style that made him very unique in the history of Turkish Cinema. This fact can easily be seen his adaptations of high literary texts like Anayurt Oteli, a modem Turkish novel by Yusuf Atilgan, into cinema. From the social realism to existantialist quest, the journey that characterizes Kavur's self, he was able to build a personal world of image, an individualistic perception of the social. Then an hermeneutic inquiry into his movies from to Yatik Emine to Kar§ila§ma is employed to see how that quest is materialized. 1 have worked to underline every theme, every person, almost every detail every space to indicate the limits and content of that materialization. The way in which he edits, directs and pictures of reality, is visualized by having a whole evaluation of his complete movies. As a result we can argue that the narrative terrain of Kavur is special in the sense that he had consciously distanced himself from his generation by staying away from the daily political engagement and language.