Kazalara yazılan muharrerat nihayet tarihi R. 27 Haziran 1294-M. 9 Temmuz 1878 olan mutasarrıflık defterinin yeni harflere aktarımı
  1. Tez No: 400995
  2. Yazar: İSHAK DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Mutasarrıflığı, Osmanlı Döneminde Kıbrıs, Kıbrıs Türk Tarihi, Cyprus Mutasarrifligi, Cyprus during the Ottoman Period, Turkish Cypriot History
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Master tezi olarak üzerinde çalıştığımız“Kazalara Yazı lan Muharrerat”adlı mutasarrıflık belgesi R.12 Şubat 1292-25 Temmuz 1294 / M. 24 Şubat 1877-6 Ağustos 1878 tarihleri arasında Kıbrıs Meclis İdaresinden Kazalara gönderilen 189 adet resmi belgeyi ihtiva etmektedir. Belgeler tahlil edildiğinde; kazalarda görev yapacak memurların atama şartları ve maaşları, Ada çiftçisine zor anlar yaşatan çekirge afetiyle ilgili yapılan çalışmalar ve alınan önlemler, Adadan Selanik başta olmak üzere birçok yere nakledilen buğday ve arpa sevkiyatları, ve bu sevkiyatlar esnasında alınan tedbirler ve sevkiyat memurlarına ödenen harcırahlar, Adada yetiştirilen ürün çeşitleri, ve ürün rekolteleri, yetiştirilen ürünlerin müzayede usulüyle satılma yöntem ve şartları, tarım ve hayvancılığın geliştirilebilmesi için sarfedilen çabalar ve toprak reformları gibi daha bir çok muhtelif konu göze çarpmaktadır. Şüphesiz master tez çalışmamız o günün Kıbrıs'ının içinde bulunduğu siyasi, iktisadi, ekonomik ve tarımsal faaliyetlerin daha da berraklaşmasına katkı sağlayacak ve bu sahada çalışma yapmayı arzulayanların işini bir nebze olsun kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Master's thesis work as " Kazalara yazilan Muharrerat'* has contain 189 offical writing that send Cyprus Parliamentary Administration to the districts between February 12 1292/ July 25 1294 - February 24 1877 / August 6 1878. When we analysis the documents, various topics are outstanding such as ; terms of assignments and salaries of civil servants ta act in districts, the studies and precautions taken about the locust disaster which deliver hard times to the Island farmers, wheat and barleycorn shippng from Island to the many places especially in Selanik, precautions and travel expence paid to the officers during the shipment. Types of product grown on the Island and the product yield, the methods and conditions of sale in auction to the crops grown, Effords mad efor the development of agriculture and animal husbandry and land reforms. Master's thesis work clarify the political, ecenomical,fmancal and agricultural activities in that days. This Master' thesis work will contribute and elucidation to further of those that wish to work in this field makes a little bit easier.