Tenoksikam'ın elektroanalitik ve bazı yöntemlerle miktar tayini
- Tez No: 40125
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tenoksikam, tenoksikam miktar tayini, polarografi, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi, UV spektrofotometri, farmasötik uygulamalar, Tenoxicam, tenoxicam assay, polarography, high-pressure liquid chromatography, UV spectrophotometry, pharmaceutical application
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET Tenoksikam; oksikam grubundan non-steroidal antiinflamatuvar, analjezik ve antipiretik etkilere sahip yeni bir ilaçtır. Bu çalışmada tenoksikamın UV spektrofotometrik, yüksek basınçlı sıvı kromatografık, ince tabaka kromatografik, potansiyometrik, kondüktometrik ve voltametrik yöntemler ile miktar tayinleri nin yapılabilirliği araştırılmıştır. Tenoksikamdaki enol grubunun çifte bağının indirgenmesine dayalı olarak polarografik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Doğru akım polarografisi (DCP), diferensiyel puis polarografisi (DPP), aşırı yüklenmiş artan genlikli puis polarografisi (SIAPP) ve aşın yüklenmiş sabit genlikli puis polarografisi (SCAPP) teknikleri kullanılarak oldukça iyi korelasyonlu kalibrasyon denklemleri elde edilmiştir. Ayrıca yüksek basınçlı sıvı kromatografik ve UV spektrofotometrik yöntemlerin de analitik kimya açısından, tenoksikam miktar tayinleri için uygulanabilir yöntemler olduğu bulunmuştur, Potansiyometrik yöntem ile tenoksikam miktar tayinlerinin ise sınırlı koşullarda yapılabileceği saptanmıştır. Geliştirilen yöntemler tenoksikam içeren preparatlara da uygulanmış, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Polarografik yöntemin tüm teknikleri ile yüksek basınçlı sıvı kromatografik ve UV spektrofotometrik yöntemlerin farmasötikpreparatlardaki tenoksikam tayini için kullanışlı ve uygun yöntemler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Tenoxicam is a new drug, including non-steroidal anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities, which is belong to oxicam group. In this study, feasibility of quantitative determinations of tenoxicam has been investigated with the UV spectrophotometry, high-pressure liquid chromatographic (HPLC), thin layer chromatographic (TLC), potentiometric, conductometric and voltammetric methods. It has been achieved polarographic studies based on the reduction of enol group's double bond of tenoxicam. It has been obtained the well correlated calibration equations by using direct current polarographic (DCP), differential pulse polarographic (DPP), superimposed increasing amplitude pulse polarographic (SIAPP) and superimposed constant amplitude pulse polarographic (SCAPP) techniques. Furthermore, it has been established that HPLC and UV spectrophotometry methods are suitable for quantitative determination of tenoxicam from the view of analytical chemistry. Also, it has been established that the quantitative determination of tenoxicam can be done in limited conditions with the potentiometric method. Developed methods have been also applied on preparations include tenoxicam and results were evaluated statistically. It has been determined that all polarographic techniques, HPLC and UV spectrophotometry methods were practical and suitable for quantitative determinations of tenoxicam in pharmaceutical preparations.