Ortaöğretim öğrencilerinin algılarına göre ebeveynlerinin internet bağımlılığı ile ilgili görüşleri ve kaygı düzeylerinin belirlenmesi
The secondary education according to the students perception and those of the parental opinions and anxiety regarding the determinants of internet addiction levels
  1. Tez No: 402232
  2. Yazar: GİZEM TOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, bağımlılık, internet bağımlılığı, kaygı, ebeveyn kaygısı, internet, internet addiction, anxiety, parental anixety
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı; ortaöğretim öğrencilerinin algılarına göre ebeveynlerinin internet bağımlılığı ile görüşleri ve kaygı düzeylerini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılırken, örneklemini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Ortaöğretim Dairesi'ne bağlı 15 ortaokuldaki 728 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada gereksinim duyulan verilerin toplanmasına yönelik“Kişisel Bilgi Formu”,“İnternet Bağımlılığı”ve“Ebeveyn Kaygısı”ölçekleri kullanılmıştır. Ölçek Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Ortaöğretim Dairesi ve okul müdürlerinden izin alındıktan sonra öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarından elde edilen puanlar SPSS 20.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi için frekans (F), yüzdelik (%), aritmetik ortalama ( X ), içerik analizi, standart sapma (SS), t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Cronbach Alpha (α), ki-kare (X2) ve Pearson korelasyon analizi uygulanarak, araştırma bulguları, tablolar halinde açıklanarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The intention of the research: Is to find the perception of secondary students and determining the views and opinions of the parents on internet addiction. During the research of internet addiction, survey's were used in order to recieve results on the research. The sample's were collected and researched from the North Cyprus Turkish Republic National Education Ministry and Sports Ministry of secondary education departments. They are connected to 15 secondary schools and 728 secondary students were used for the research. During the study, data requirements towards the senses were collected according to the“Personal information Form”,“İnternet Addiction”, and“Concerns of Parents”which the result levels were than administered. Once permision was granted from the National Education Ministry and Sports Ministry of the secoundary teaching department and also from schools principle, it was administered to the students. The results receieved from the research were analyzed by the statistics program named SPSS 20.0. The analysis data of frequency (F), precentages (%), arithmetic average ( X ), content analysis, Standard deviation (sd), t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), cronbach alpha (α), chi-square(X2) and the Pearson correlation analysis were applied for the reasearch findings.