İlköğretim okulları I. kademesinde görev yapan öğretmenlerin iş tatmininin değerlendirilmesi (Ankara ili Çankaya ilçesi örneği)
An evaluation regarding the job satisfaction of first stage primary school teachers: (Cankaya district, Ankara example)
  1. Tez No: 402231
  2. Yazar: HÜLYA BAŞARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OXANA MANOLOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim öğretmenleri, iş tatmini, Primary education, job satisfation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarının I. kademesinde görev yapan sınıf ve branş öğretmenlerinin genel iş tatmin düzeylerini ve iş tatmin düzeylerini etkileyen etmenleri saptamak ve değerlendirmektir. Araştırmanın çalışma evrenini, 2011 - 2012 öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görevli 4031 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini, güven düzeyi %95 ve tolerans gösterilebilir hata %5 alınarak, 351 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, ilköğretim okullarında görevli olan öğretmelerin iş tatmin düzeylerini belirleyen bağımlı değişkenler ile cinsiyet, yaş, branş, kıdem, eğitim durumu, okulunda bulunduğu görev süresi, sınıf mevcudu ve okul çevresinin sosyo - ekonomik düzeyi arasında anlamlı ilişkiler olup olmadığını tespit etmek için 20 sorudan oluşan Minnesota İş Tatmin ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için bağımsız grup t-testi ve anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonucunda anlamlı ilişki bulunan değerlerin arasındaki ilişki çoklu karşılaştırmalı Tukey (HSD) ile yorumlanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Çankaya'da ilköğretim okullarının birinci kademesinde görev yapan öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı olarak bir farklılık göstermemektedir. Ancak öğretmenlerin okullarında bulundukları görev süreleri, sınıfların mevcudu ve okul çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to detect and evaluate levels of job satisfaction of the primary teachers and the branch teachers who work in the first stage of Ankara province, Çankaya administrative district offıcial primary schools, of the Turkish Ministry of National Education and also to detect factors which effect the levels of job satisfactions. The target population of the research is created by 4031 teachers, working in the official primary schools in Ankara, Çankaya administrative area, in the schooling 2011-2012. The pattern of this research is constructed by 351 teachers by getting the 95% of confidence-level and 5% of error, showed tolerance. In this research Minnesota Job Satisfaction Scale, consisting of twenty-questions was used to fınd out the relationships making sense between dependent variables, determining the levels of job satisfaction of the primary school teachers, gender, age, speacialty, seniority, educational background employement time, number of class and the socio-economic level of school environment. Independent group-t test and ANOVA Test were used to analyze the datus provided. As a result of the analaysis, the relationship between the values making sense was interpreted by the multiple comparison honestly significance (HSD) test. According to the results found out in this study, there were no meaningful differencies according to the variables such as gender, age, promotion, educational status, the levels of job satisfaction of the teachers working in the first stage of the primary schools. However there were meaningful differencies according to the variables such as the working period of the teachers at their schools, the number of the classes and the level of socio-economic level of the school environment.