AB enerji bağımlılığı bağlamında, alternatif enerji nakil güzergahı olarak Türkiye
- Tez No: 402240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKER KOCADAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Energy Dependency, Transit Route, Pipeline, Turkey, Russia, Energy Politics, Natural Gas, Oil, Energy Hub
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde enerji büyük bir güç unsurudur. Ülkelerin karar alma süreçlerine etki etmektedir. Enerji konusu ülkelerin ekonomik gelişmişlikleri ile doğrudan ilgilidir, ekonomik açıdan ilerlemenin anahtarıdır. Ülkeler böylesine bir gücü elde edebilmek ve muhafaza edebilmek maksadıyla temiz, ucuz aynı zamanda güvenli ve istikrarlı enerji kaynakları tedarik etmek durumundadırlar. Bunu yaparken de dışa bağımlılık olgusuna dikkat etmelidirler. Çünkü dışa bağımlılık dış politikada ülkelerin bağımsız bir Şekilde karar alabilmelerini önemli ölçüde etkilemektedir. AB enerji tüketiminde dünyada üçüncü sıradadır. Enerji tedariğinin büyük kısmını Rusya vasıtası ile gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda AB, Rusya'ya bağımlıdır ve bu durumdan rahatsızdır. AB bağımlılığı azaltmak maksadıyla özellikle enerji kaynak çeşitliliğini arttırmaya ve güvenli enerji tedariğine yönelik bir politika benimsemiştir. Bu politika kapsamında jeopolitik konumu gereği Türkiye AB için güvenli ve ekonomik bir enerji koridorudur. Türkiye sadece bir geçiş güzergahı olmayı değil aynı zamanda pastadan daha fazla pay almayı istemekte, bu konuda pasif bir aktör olarak değil, belirleyici ve aynı zamanda karar verici bir aktör olmak istemektedir. Bu çalışmada Türkiye açısından gelişen güncel fırsatlara değinilerek, enerji merkezi hâline dönüşmenin avantajları irdelenecektir. AB ve Türkiye'yi enerji politikaları bağlamında bir araya getiren ya da birbirine enerji nakil hatları bakımından karşılıklı bağımlı kılan nedir sorusuna cevap aranacaktır. AB Enerji Politikalarının güvenli enerji tedariğinde alternatif çözüm arayışları ile Türkiye Enerji Politikaları örtüşmekte ve Türkiye giderek önem kazanan bir alternatif güzergah olarak ön plana çıkmaktadır. Bunu hem AB'nin hem Türkiye'nin örtüşen çıkarları ve ortak politikaları meydana getirmiştir. ANAHTAR KELİMELER: AB, Enerji bağımlılığı, Geçiş güzergahı, Boru hattı, Türkiye, Enerji politikası, Doğalgaz, Petrol, Rusya, Enerji merkezi
Özet (Çeviri)
Energy is a major factor in today's power politics. It plays a significant role in the decision-making processes of countries. Energy is directly related to economic development of countries and it is the key to economic progress. In order to achieve and maintain an important position of power in international relations, a country do need clean, cheap and also safe and stable energy supplies. While doing so, the country should avoid external dependency. That is because having external dependency significantly diminishes the ability of a country to pursue an independent foreign policy. The EU is the third biggest consumer of energy in the world. A large amount of EU's energy is imported from Russia. As such, the EU is dependent on Russia for energy supplies and that is something the EU is concerned about. The EU has adopted a policy to lessen its dependency, by increasing diversity of its energy sources as well as working towards the safe and stable supply of energy to the EU. With respect to this policy, Turkey, thanks to its geopolitics, appears as a secure and less costly energy corridor for the EU's supply lines. Turkey, however, does not want to become only a transit route for EU energy but also wants to have a bigger role in energy politics, with the view of becoming an independent major player. The thesis looks at the current energy projects as well as opportunities for Turkey and the EU, resulting from their mutual interest of energy security.