Avrupa Birliği'nin alternatif doğal gaz tedarik seçenekleri bağlamında Türkiye'nin üyelik sürecine yaklaşımı: Güney Gaz Koridoru örneği
European Union's approach to Türkiye's accession process in the context of alternative natural gas supply options: The case of Southern Gas Corridor
- Tez No: 934660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL ÜNALP ÇEPEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: AB-Türkiye İlişkileri, Enerji Güvenliği, Liberal Hükümetlerarasıcılık, İşlem maliyetleri, Güney Gaz Koridoru, TANAP, TAP, EU-Türkiye Relations, Energy Security, Liberal Intergovernmentalism, Transaction Costs, Southern Gas Corridor, TANAP, TAP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Avrupa Birliği'nin Alternatif Doğal Gaz Tedarik Seçenekleri Bağlamında Türkiye'nin Üyelik Sürecine Yaklaşımı: Güney Gaz Koridoru Örneği Halil İbrahim AVCIKAYA Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Avrupa Birliği Programı Doğal gazın tedarik edilmesi bölgesel karşılıklı bağımlılıklara yol açmaktadır. Doğu Avrupa için bu karşılıklı bağımlılığı asgari seviyeye indirmek isteyen Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın yakın çevresindeki Hazar kaynaklarında Güney Gaz Koridoru (GGK) projesi ile alternatif aramaktadır. Türkiye ile üyelik sürecine paralel devam eden NABUCCO, GGK için stratejik bir proje olarak aday gösterilmiş, 2010'lu yılların ortalarına kadar hükümetlerarası pazarlıklara konu olmuştur. Bu çalışmanın ana konusu, GGK'nin son halini oluşturan 2012 tarihli Trans Anadolu Boru Hattı (Trans Anatolian Pipeline-TANAP) ve 2013 tarihli Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (Trans Adriatic Pipeline-TAP) ulusal tercihlere koşut olarak hükümetlerarası pazarlıklar sonucunda şekillenmesi üzerinedir. Doğal gazın TANAP üzerinden Avrupa'ya aktarılması ve siyasi istikrarsızlıklar sebebiyle Azerbaycan kaynakları ile sınırlı kalmasına açıklama getirmek üzere GGK politikaları Liberal Hükümetlerarasıcılık (LH) kuramı ile analiz edilmiştir. Tezde, AB'nin alternatif koridorlara ihtiyaç duyması nedeniyle Türkiye ile özel ortaklıklara yöneldiği savunulmaktadır. Metodolojik olarak nitel araştırma yöntemleri kullanılmış; birincil kaynak olarak Komisyon'un Enerji Strateji Belgeleri ve ikincil kaynak olarak konuya ait güncel kitap ve makaleler tetkik edilmiştir. TANAP ve Şah Deniz-II konsorsiyumunda Türkiye'nin, AB üyelik sürecine paralel nasıl konumlandığını tespit etmek üzere Komisyon'un Türkiye Raporları ve Enerji Strateji Belgeleri süreç takibi yapılarak incelenmiş, GGK vaka analizi için LH kuramı üzerinden çözümlemeler yapılmıştır. Alandan bilgi toplamak için NABUCCO görüşmelerinde Türkiye'yi temsil eden bir uzman ile mülakat yapılmıştır. GGK vaka analizi ile AB ve Türkiye arasında enerji koridoru olma konusunda yaşanacak olası pazarlıkların ve Türkiye'ye duyulan ihtiyacın, özel ve ad hoc iş birlikleri doğuracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis European Union's Approach to Türkiye's Accession Process in the Context of Alternative Natural Gas Supply Options: The Case of Southern Gas Corridor Halil İbrahim Avcıkaya Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Graduate Department of European Union Studies European Union Studies Supply of natural gas requires regional interdependencies. The European Union who wants to lessen this interdependence of East Europe to a minimum level has sought alternatives in the Caspian resources through Russia's near abroad with Southern Gas Corridor (SGC). NABUCCO, parallel to the candidacy of Türkiye, has been proposed as a strategic project for the SGC and subject to interstate bargainings up until the mid-2010s. The main subject of this study is that TANAP and TAP, who formed SGC's latest version, had taken their final forms all together in 2012 and in 2013 respectively depending on the bargaining solutions in line with national preferences. What makes natural gas transfer to Europe and conditions under which it is restricted to Azerbaijan gas due to political instability sensible is analysing SGC policies with Liberal Intergovernmentalism (LI). In the thesis, special modes of partnership are taken by the EU with regard to Türkiye in pursuit of having those alternative corridors. Methodologically, qualitative methods are used, Commission's energy strategies as the primary sources and relevant books, articles and essays as the secondary sources are reviewed. Commission's Türkiye Reports and Energy Strategies are investigated in process tracing in order to determine how Türkiye is positioned in Şah Deniz Consortia and TANAP with regard to EU candidacy, LI theory based solutions are made for SGC case study. For getting information from the field, an interview was conducted with an official expert who had represented Türkiye in NABUCCO deals. By studying the SGC case, it is concluded that the need for Türkiye and Türkiye-EU potential bargainings upon getting energy corridors will end up with special cooperations and ad hoc basis.