Turkey's pipeline strategy as an alternative to Eu's energy dependency
Avrupa Birliği enerji bağımlılığına alternatif olarak Türkiye boru hatları stratejisi
  1. Tez No: 287990
  2. Yazar: AYŞENUR ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB Enerji Bağımlılığı, AB ve Türkiye'nin Enerji Arz Güvenliği, Türkiye Boru Hatları Politikaları, Enerji Ticaret Merkezi (Hub), EU Energy Dependency, Energy Security Supply Policy of EU and Turkey, Pipeline Politics of Turkey, Energy Trade Center (Hub)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Enerji dünya politikasına yön veren, hatta sınırların çizilmesinde rol oynayan önemli bir güçtür. Enerji tüketimi ülkelerin ekonomik kalkınmışlıklarının göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Buna istinaden ülkeler sürekli, güvenli, temiz ve ucuz enerji kaynakları bulmak zorundadırlar. Bunun yanında kaynak çeşitliliği yaratıp, enerji güvenliğini sağlamalıdırlar.AB en büyük enerji ithalatçısı, ABD ve Çin'den sonra üçüncü büyük enerji tüketicisidir. AB ülkeleri petrolde 3/4, doğal gazda ise %50'den fazla ithalat yapmaktadır. Bu ithalatın büyük bir kısmı Rusya'dan karşılanmaktadır. Bu bağımlılık AB için Enerji arz güvenliği sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada AB'nin bu ihtiyacın karşılanması konusunda Türkiye'nin çevre ülkelerle gerçekleştireceği çeşitli enerji boru hatları yatırım ve projelerinin önemi belirtilecektir.Uluslararası konjonktür dikkate alındığında şu anda AB için en uygun bölgesel seçeneğin Merkez Asya ve Kafkaslar enerji kaynakları olduğu görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye-AB ilişkilerinde enerji güvenliği konusunun, ekonomik ve politik anlamda önemli olduğu vurgulanmaktadır. Türkiye etnik ve kültürel bağlarına istinaden Orta Asya ve Kafkaslarla ilişkiler ve İran'la yürüttüğü müzakerelerle rolünü ?köprüden? çok ?belirleyici? seviyesine taşımak istemektedir. Ayrıca bu çalışmada Türkiye'nin bu noktadaki rolünün enerji geçiş yolu olmakla sınırlı kalmayıp, uluslararası enerji ticaretinin yapılabileceği bir ?Hub? olma ihtimali de incelenmiştir. Bu çalışmada Türkiye'nin AB müzakere sürecinde elinde alternatif enerji arz güvenliği politikası çeşitliliği ile masaya güçlü oturması gerektiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is most basic element giving direction to the world of politics, drawing of borders of the countries. Energy consumption is evaluated as indicator of economic development level of the countries. Because of this; governments have to find continuous, dependable, clean and cheap energy and they also have to diversify these sources. Furthermore, the countries should diversify ways of energy.European Union is the biggest energy importer and it is the third biggest energy consumer after USA and China. EU Countries import their energy needs of ¾ oil, more than 50 percent of natural gas. The important part of import has been taken from Russian Federation. This dependence caused a security supply issue for the Union. Therefore, importance of Turkey?s relation with the relevant countries for various pipeline investment and projects will be indicated in this study.When taking international conjuncture into consideration, it is clear that best regional alternatives for EU are energy resources of Central Asia and Caucasus. In this study it is indicated the importance of security supply as politically and economically in the relation between EU and Turkey. In consideration of ethnical and cultural links with Central Asia and Caucasus, and starting negotiations with Iran Turkey has put clearly that Turkey want to carry forward her ?bridge? role to level of determinant. Moreover, in this study, possibility of being HUB where energy trade can be done in will be analyzed more than the role of energy. In this study it will be defended that Turkey should be placed with holding several policies of security supply as powerful in the process of EU negotiations.