The probable contribution of the hydrocarbon discovery in Eastern Mediterranean to the settlement of the Cyprus conflict
- Tez No: 402239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİH EGEMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs sorunu, Hidrokarbon, Doğu Akdeniz, Kazan-kazan, Enerji jeopolitiği, Cyprus issue, hydrocarbons, Eastern Mediterranean, win-win, Energy geopolitics
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Araştırmada Kıbrıs sorununun defalarca yapılan müzakere girişimlerinde çıkmaza girilerek çözümsüzlük noktasında sıkışması temel problem olarak tespit edilmiştir. Özellikle konunun çözümüne yönelik gerçekleştirilen müzakere girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması şu gerçeği ortaya koymuştur. Yapılan anlaşmaların sürekliliğinin olması için tarafların birbirine karşılıklı bağımlılık duymaları gerekmektedir. Ayrıca uluslararası krizlerin sağlıklı ve uzun soluklu çözümü ancak tüm tarafların“kazan-kazan”şeklinde sonuçlar elde etmesiyle mümkündür. Annan planı ortaya koymuştur ki Kıbrıs Türkleri çözüme hazırdır. Çünkü Türk tarafının kazan-kazan şeklindeki bağımlılığı“Uluslararası Hukuka Dahil Olma”ve“Adada Siyasal Eşitlik”ilkesi doğrultusundadır. Önemli olan Rum kesimini masaya oturmaya ikna edecek yeni bir“kazanç sağlanacak bağımlılık”durumu tespit edebilmektir. Zira mevcut uygulanan denge noktasının taraflar arasını çözüme kavuşturmayacağı anlaşılmış, dolayısıyla yeni bir denge noktası oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kazan-kazan prensibi kapsamında Kıbrıs sorununu çözüme ulaştıracak yeni denge noktasının“enerji– siyasal eşitlik”düzleminde aranması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Kıbrıs sorununun çözümüne Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbonunhangi gerekçelerle katkıda bulunacağını saptamak ve çözüm sürecinde yeni denge noktası teşkil edip etmeyeceğini ortaya koymaktır. Böylece bölgede var olduğu düşünülen enerji kaynakları ile ilgili mevcut durum muhtemel sorunlar çerçevesinde ele alınmıştır.Bu çalışmanıntemel argumanı, Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynakları Kıbrıs sorununun çözümüne“enerji–siyasal eşitlik”denkleminde katkı sağlayabileceğidir.
Özet (Çeviri)
In this study, repeatedly entering a deadlock in negotiations for several times has become a major problem towards the process of Cyprus peace talks. In particular, the failure of the initiative carried out negotiations for the solution of the issue revealed many facts. To have the continuity of the agreement, the parties are required to hear each other mutual dependence. In addition, healthy and long-lasting solution of the international crisis possible only all parties gain“win-win”results with the acquisition. Annan plan revealed that the Turkish Cypriots are ready for a solution. Because the Turkish side of the win-win shaped politics depends“Including International Rights”and“Political Equality in the Island”principles. The important thing is to convince the Greek Cypriot side back to negotiation table a new“Earnings will be provided dependency”status to be able to identify. The equilibrium between the parties has agreed cannot be sustained implementation of existing solutions, thereby creating the need to create a new equilibrium point. Besides the new equilibrium point is necessary to examine in terms of Cyprus's strategic stakeholders. Win-win principle within the scope of a new equilibrium point for resolving the Cyprus problem,“energy - political equality”should be searched in plane. The purpose of this research is to identify the requirements of the hydrocarbon reserves in the the eastern Mediterranean in the probable settlement of Cyprus conflict and to reveal whether the discovery of hydrocarbons may constitute a new balance point in the solution process.So they have that available in the region about the future energy supply situation is dealt with in the framework of potential problems. The main arguments of this work is thathydrocarbon resources in the Mediterranean Sea may contribute to the solution of the Cyprus conflict, with the "energy - political equalityequation.