The concept of model house: From image to the reality
  1. Tez No: 402254
  2. Yazar: SILA SU YANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ULUSU URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Hayal Evi, Model Ev/ Konut, İmaj, Gerçeklik, Uyumsuzluklar, Dream Home, Model Home/ House, Image, Reality, Incompatibilities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ev insan yaşamı için çok önem taşıyan bir mekandır. Barınaktan ötedir; insanların kalıcı olarak ikamet ettiği bir mekan olmanın yanında insanın kendi olabileceği, istediği gibi davranabileceği, dünyanın kaosuna bir ara verebileceği ve sevdiği kişilerle kaliteli zaman geçirebileceği bir yerdir. Fakat, tüketim olgusunun dünyamızı ele geçirmesiyle, masum ve sıradan ev anlamı tüketimi destekleyen imajlar doğrultusunda değişmeye başlamıştır. Kişilerin ev doğrultusundaki masum özlemleri konut piyasası tarafından manipüle edilmeye başlanmıştır. Zamanla, ev bir tüketim ve yatırım objesi haline gelmiştir. Günümüzde masum ev imajı, hayal evi, konut piyasası ve tasarımcılar tarafından ekonomik kazanım için kullanıcıya değerler, ihtiyaçlar ve standartlar empoze etmek için kullanılan bir şeye dönüştürülmüştür. Geçmişteki mütevazi, basit, bütçe ve metrekare bazlı, pragmatik kullanıcı istekleri empoze edilen imajlar tarafından gölgelenmiş ve değişmiştir. Öte yandan, bu imajların müşteri tarafından da eşit ölçüde benimsenmiş olduğu ve tercih edildiği ortadadır. Bunların sonucunda, popüler ve sıradan ev imajı biçimlendirilmiş/ deforme edilmiş ve model konut imajları ortaya çıkmıştır. Model konutlar seri üretilmiş konutlar olup belli bir zaman, kültür, yer için tasarlanmıştırlar ve birçok değişken modelleri vardır. Bu araştırmada ana odak noktası model konut olgusuna kritik bir bakış olacaktır ve bu konutların gerçekte insanların beklentileriyle ne kadar koordine olduğu Kuzey Kıbrıs ölçeğinde incelenecektir. Bu amaç alan araştırmasında 15 eğitimci ve uygulamacı tasarımcıya yapılacak olan röportajlar ile de desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
Home is the most significant space of the individual. It is more than a shelter; it is a nurturing space where individuals can be protected from the chaos of the world, relax, act as wanted and be with the ones they love. However, as the consumer society took over our world, naïve and ordinary meaning of home rapidly started to change towards images aiding consumption. Individual's innocent longings towards home started being manipulated by the housing market. In the course of events, home has become a consumption and investment object. Today dream home, naïve home image in individual's mind is being used by the housing professionals and market for imposing values, requirements and standards to people for economic earnings. Former wants of people that where, humble, simple, pragmatic, budget and square meter based, have been over shaded and changed by the imposed images. On the other hand, it is evident that these images are also adopted and favoured by the customer equally. In time, popular and common house image has been formed/ deformed and model images of home came into the picture. Model houses were ready-made and mass-produced homes designed for a specific time, culture, context that had many divergent models. In this research main focus is aimed to be a critical look to the notion of model house and how these houses are in reality coordinated with the expectations of people in scale of North Cyprus. This aim will be supported in the field research by an interview conducted to 15 designers who are active both in education and market.