Dış kaynak kullanımı (outsourcing) ve KKTC'deki hastanelerde uygulamaları
- Tez No: 402255
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Rekabet Üstünlüğü, Temel Yetenekler, Maliyet Tasarrufu, Verimlilik, Taşeron
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ekonomide yaşanan gelişmelere bağlı olarak işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek, daha kaliteli mal ve hizmetler üretirken, maliyetlerini düşürmek, daha esnek ve dinamik bir yapıya kavuşmak için yeni yönetim anlayışları geliştirmektedir. Bunun başında son yıllarda uygulanan bir yöntem olan dış kaynak kullanımı (outsourcing) gelmektedir. Asıl faaliyet alanları ile doğrudan ilgili olmayan faaliyetlerin tedarikçilere devredilmesi, işletmelerin kendisine rekabet üstünlüğü sağlayan ve temel yeteneği olan faaliyetlerine daha fazla odaklanmasını sağlamaktadır. Yine maliyet ve zaman tasarrufu elde etmek, kalitede, verimlilikte artış sağlamak için de dış kaynak kullanımına sıklıkla başvurulmaktadır. Dış kaynak kullanımının sunduğu üstünlüklerden yararlanmak isteyen hastaneler yemek, temizlik, güvenlik hizmetleri başta olmak üzere birçok faaliyetini dış kaynaklardan sağlamaktadır. Dış kaynak kullanımı, tıbbi hizmetleri de içine alacak şekilde giderek artmaktadır.“Dış Kaynak Kullanımı (outsourcig) ve KKTC'deki Hastanelerde Uygulamaları”başlıklı bu tez çalışmasında, hastanelerde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma ile KKTC'deki hastaneleri dış kaynak kullanımına yönelten nedenler ile dış kaynak kullanımının olumlu ve olumsuz yanlarının tespit edilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
To be able to survive in the fast changing economic environment, firms are developing new management practices. Firms have to have a more flexible and dynamic structure and take precautions to decrease their costs in these turbulent times. Outsourcing is one of the methods used extensively by firms in the recent years with this objective. Outsourcing allows firms to focus on their core competences which are a source of competitive advantage. Also, outsourcing is widely used to achieve cost and time savings as well as to increase productivity and quality. Hospitals who want to have the competitive advantage provided by outsourcing, tend to use this method to procure mostly catering, cleaning and security services they need. Nowadays, use of outsourcing is also being used to include medical services as well. In this thesis, a questionnaire was used to collect information on the extent of outsourcing practices in TRNC hospitals. The research objectives were to find out the reasons which led hospitals to outsource some of their activities and the positive and negative results reached with this practice. The data obtained shows that hospitals have achieved their objectives of productivity, cost effectiveness and overcoming personnel shortages, as well as attaining customer satisfaction. Key Terms: Outsourcing, competitive advantage, core competences, cost effectiveness, productivity, subcontractor.