Bilgisayar oyunlarının ilköğretim öğrencileri üzerindeki etkileri ve konu ile ilgili okul yöneticilerinin görüşleri
The effects of computers games on the students of primary education and thoughts of headmasters about the matter
  1. Tez No: 402287
  2. Yazar: DURSUN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Oyunları, Arkadaş Bağlılık Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Okul Yöneticileri, İlköğretim Öğrencileri, Computers Games, Measure of Dependence of Friend, Ucla Loneliness Measure, School Headmasters, Primary School Students
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa merkez ilkokullarındaki 4.sınıf öğrencileri ve okul yöneticileri ile yürütülmüştür. Bilgisayar oyunlarının öğrencilerin arkadaş bağlılık düzeylerine ve yalnızlık düzeylerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, genel tarama türünde bir çalışmadır. Nicel ve nitel çalışmalara yer verilmiştir. Bunun için hazırlanan veri toplama araçları (Bireyi Tanıma Formu, Arkadaş Bağlılık Ölçeği, Ucla Yalnızlık Ölçeği ve bilgisayar oyunlarının ilköğretim öğrencilerinin arkadaş bağlılık düzeylerine ve yalnızlık düzeylerine etkileri hakkında okul yöneticilerinin görüşlerini belirlemeyi temel alan görüş formu) KKTC Lefkoşa merkezdeki 6 ilkokulda 4. sınıf 242 öğrenciye ve 6 okul yöneticisine uygulanmıştır. Yapılan araştırmada, bilgisayar oyunlarının ilköğretim öğrencilerinin arkadaş bağlılık düzeylerine ve yalnızlık düzeylerine etkileri; ailelerinin sosyo-ekonomik düzeyleri, öğrencilerin evlerinde bilgisayarının olup olmaması, bilgisayar oyunlarını oynayıp oynamamaları ve oynuyorlar ise nerede oynadıkları, bilgisayar oyunlarını oynama sıklıkları, en çok tercih ettikleri bilgisayar oyun türleri değişkenlerine göre incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda bazı değişkenlerin istatistiksel anlamda anlamlı bir fark oluşturduğu görülürken, bazı değişkenlerde ise istatistiksel anlamda anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Main Branch Of Science Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Çağlar June 2012, 111 pages The study was carrled, out by students of 4th class and headmasters at baslc prlmary schools in North Cyprus. The major purpose of the study was to find out effects of students loneliness and dependence levels of computers games. The study was a type of general scanning. It included quantitative and qualltatlve studles. Tools of collectlng data fort he study; (from of Indlvldual Identification, Measure of Dependence of Friend and Ucla Loneliness and also viewpoint form including views of headmasters about effects of levels of students loneliness and dependence of computers games). TRNC 242 4th class students and 6 school headmasters were applied at 6 primary school in the centre of Nicosia. In this study were examined effects of levels of primary students loneliness and their friend dependence, and also family's social-economic conditions. In addition, whether there is a game at students home or not; they play computers games or not if they play computers games, where they play, how offten they play, types of computers games they prefer much more. At the end of the study, even though some of factors were meaningful, some of factors were not meaningful statistically.