Economic growth and relations between income distribution and gender equality: Asian tigers
  1. Tez No: 402293
  2. Yazar: ALEV ALTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA GÜVEN LİSANİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Asian Tigers, Economic Growth, Ineome lnequality, Gender Inequality, Human Development
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde, ekonomik büyüme ile gelir dağılımı ilişkisi, ekonomik büyüme ile yoksulluk oranı ilişkisı, ekonomik büyüme ile kadın eşitliği ve ekonomik büyüme ile insan gelişimi arasındaki ilişkiler araştınlmıştır. Bu ilişki temel olarak Asya Kaplanları olarak adlandırılan HongKong, Taiwan, Singapere ve Güney Kore olarak dört ülkede araştırılmıştır. Bu ülkeler ekonomik büyüme, yoksulluk oranının düşürülmesi ve birey gelişiminde ortak özelliklere sahiptir. Bu ülkeler 1960 ile 1997 yılları arasında mucize olarak adlandırılan ekonomik büyüme sağlamışlardır. Ekonomik büyümenin gelir dağılımı eşitsizliği , kadın eşitliği ve insan gelişimi üzerindeki etkileri araştırıLmıştır. Bu çalışmada Ekonomik büyüme ile gelir dağılımı arasında ne negatif ne de positif ilişki bulunamamıştır. Bu ülkelerin gelir dağılımı göstergesi, Gini, bu tarihler arasında hemen hemen hiçbir değişiklik göstermcmiştir. Ancak kadın gelişmişlik göstergeleri GDI ve GEM ve aynı zamanda birey gelişmişlik göstergesi HDl oldukça yükselmiştir. Ekonomik büyümenin birey gelişimi ve kadın eşitliği üzerinde olumlu etkileri bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Asya Tiger' ları, Ekonomik Büyüme, Gelir Dağılımı Eşitsizliği, Kadın Eşitsizliği, İnsan Gelişimi
Özet (Çeviri)
This thesis argues the relation between economic growth and ineome distribution, economic growth and gender equality and economic growth and human development. This relations are searched mainly in four eounlries IlongKong, Taiwan, Singapere and Korea Republic of which are called The Asian Tigers. They have simi larities in their economic growth performanee. They all had a miraele growth during the period 1960 and 1997. The irnplications of economic growth performanee on ineome distribution, gender equality and human development are diseussed in these study. In this study nei ther positive or negative relation found between economie growth and ineome distribution. The Gi ni values of lhese countries almost unehanged during that period. Ilowever the GDI, GEM and HDI values are very high. Eeonomic growth had a positive effect on human develelopment and gender equity.