Effect of career management applications on organizational commitment: A survey in the Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 402294
  2. Yazar: ŞENEL DAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK ATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlama, Kariyer Geliştirme, Örgütsel Bağlılık, Career Management, Career Planning, Career Advancement, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Her geçen gün artan ekonomik rekabette işletmeler mal ve hizmet üretimleri kadar, çalışanlarının verimliliklerini de düşünmek zorundadırlar. Böylesi yoğun rekabetin ve htzlı değişimlerin yaşandığı ortamda, çalışanların bilgi ve deneyim sahibi olmasının yanında örgütsel bağlılıklarının tam olması da oldukça önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Kariyer yönetimi uygulamalarının, Örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kariyer ve kariyer yönetimi kavramları açıklanmış, kariyer yönetim süreci, bireysel ve örgütsel kariyer planlama ile kariyer yönetimi uygulamaları ve kariyer sorunları incelenmiştir, tkİncı bölümde örgütsel bağlılık eie alınmıştır. Bu bölümde, örgütsel bağlılık kavramı tanımlanarak benzer kavramlarla ilişkisine değinilmiş, örgütsel bağlılık sınıflandırmaları ile örgütsel bağlılığın göstergeleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, kariyer yönetiminin Örgütsel bağlılık özerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Araştırma, KKTC'de; gıda, bankacı lık-fmans, bastn-yayın, turizm ve diğer özel işletmeler İle kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyet gösteren bu evrenden, basit seçkisiz örnekleme yöntemi iie seçilen î 80 çalışan üzerinden yürütülmüştür, Anket uygulamaları sonrası eîde edîten veriler, SPSS for Wİndows 18,0 programına girilmiş ve araştırma değişkenlerini ölçmek için istatistik analizleri uygulanmıştır. Araştırmada temel amaç, çalışanlara yönelik örgüt tarafından uygulanan kariyer yönetimi faaliyetleri ve kariyer-geliştirme programlarının çalışanın örgüte bağlılığına etkisi kapsamında incelemek ve irdelemektir.
Özet (Çeviri)
Business organizations should cons'der the efîtciencies of theîr workers as as manufachıring of goods and service in the conjuncture of rapidly İncreasing economic competition across the globe. In such an envİronment where intense and rapid changes take pîace, it has gained importance that workers should be experienced and educated as vvell as they have full organizational commitment. în this study, effects of career management on organizational commitment have been investigated. The study consists of three sections. In section one, notions of career and career management have been explained, and career management period, individual and organizational career planning, appiications of career management and career problcms have been investigated. In section two, organizational commitment has been discussed. In thİs section, term of organizational commitment has been described, its relationship with similar notions has been mentİoned, and organizational commitment classiftcatİon and İndicators of organizational commitment have been emphasized. In the third section, obtained flndings from the survey have been inclüded to determİne the eflect of career management on organizational commitment The research has been carried out with 180 workers chosen with simpfe random samplİng method from the operating worId of nourishment, banking-finance, press, tourism, other private busİnesses and state institutions and organizations. Findings obtained after conducted questionııaire has been enrolled wîth SPSS for Windows 18,0 and statıstical anaiyses have been applied to measure the research variances. Main aim of the research is to İnvestigate and examine the programmes of career advancement and activities of career management applied by organization for workers within the scope of the worker's effect on organizational commitment.