Türkiye'de ekonomik büyümenin gelir dağılımı ve istihdam üzerine etkileri
The effects of economic growth on income distribution and employment in Turkey
  1. Tez No: 684708
  2. Yazar: GİRAY BODUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, istihdam, gelir dağılımı, Granger Nedensellik, Economic growth, employment, income distribution, Granger Causality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kapitalist üretim ilişkileri içerisinde olan her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de makro ekonomik politikaların temel hedefi işsizliğin düşürülmesi, istihdamın artırılması ve bununla birlikte gelir dağılımında adaletin sağlanması ve ekonomik büyümenin elde edilmesidir. Bu nedenle ekonomik büyümeyle birlikte istihdamın artacağı, kişi başına GSYH'nin artması ve gelir dağılımında adaletin sağlanması beklenmektedir. Teorik olarak; ekonomik büyümenin, ülke içerisindeki yatırımların hızlanacağı ve sonucunda işsizliğin azalacağı ve gelir dağılımında denge sağlanacağı kabul edilse de son zamanda gerçekleşen ekonomik büyümenin işsizliği azaltmadığı ve gelir dağılımındaki bozulmalara düzeltici etki yaratmadığı tartışılmaktadır. Bu çalışmasının araştırma sorusu; Türkiye'de ekonomik büyümenin istihdamı arttırıcı ve gelir dağılımında düzeltici etkiye sahip olup olmadığını belirlemek olarak ifade edilebilir. Bu araştırma sorusuna dayalı olarak çalışmanın amacı; ekonomik büyüme ve istihdam ilişkisini incelemek ve bu ilişki üzerinden gelir dağılımını ifade etmek olarak açıklanabilir. Bu çalışmada; 1998 – 2019 yıllarını kapsayan dönemde ekonomik büyüme ve istihdam arasındaki Granger Nedensellik ilişkisi, Türkiye ekonomisi üzerinden incelenmiştir. Yapılan Granger Nedensellik sınamasında ekonomik büyüme ve istihdam arasında karşılıklı olarak Granger Nedensellik ilişkisi bulunmamıştır. Elde edilen bulgulara göre Türkiye 1998 – 2019 yıllarını kapsayan dönemde ekonomik büyüme ve istihdam arasında tek yönlü ve çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
As in every country with capitalist production relations, the fundamental goal of the macroeconomic policies in Turkey is to reduce unemployment while increasing employment, to provide fair income distribution, and to obtain economic growth along with this. It is expected that economic growth would increase employment, GDP per capital and provide fairness in income distribution. Theoretically, it is accepted that economic growth would accelerate the investments within the country, and reduce unemployment as a result and provide a balance in income distribution, yet it is discussed that the latest economic growth does not reduce unemployment and does not have a corrective effect on disruptions on income distribution. The research question of this study could be framed as, defining the corrective effect of the income distribution and employment increasing effects of the economic growth in Turkey, or lack of it thereof. Based on this research question, the goal of this study is to examine economic growth and employment relationship and to state income distribution via this relationship. Granger Causality relationship between economic growth and employment between 1990-2019 was inspected over the economy of Turkey. In the conducted Granger Causality test there was no mutual Granger Causality relationship found between economic growth and employment. According to the findings, there was no causal relationship between economic growth and employment between 1998-2019 in Turkey, neither one-sided nor two-sided.