Türk edebiyatında Ercişli Emrah ve şiirleri
  1. Tez No: 402300
  2. Yazar: FUAT YOLCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, Halk şiiri. Âşık edebiyatı. Ercişli Emrah, Tradition of Bard's style. folk Poem. Literature of Bard. Emrah from Erciş
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Halk edebiyatının önemli bir şubesini teşkil eden Âşık tarzı şiir geleneğinde saz şairleri, halkın konuştuğu sade bîr dille şiirlerini icra etmişlerdir. Türk saz şiirinin en parlak olduğu XVII. yüzyılın önemli halk şairlerinden biri olan Ercişli Emrah da. şiirlerini arı bir dille oluşturarak, sanat ve benzetmelerden uzak tutmuştur. Türkiye sahası Aşık edebiyatında sıkça rastladığımız mahlas karışmasında. Ercişli Emrah'ın birçok koşması başta Erzurumlu Emrah olmak Üzere birçok aşığa mal edilmiş ve Ercişli Emrah uzun bir süre tarihin tozlu sayfalarında gizli kalmıştır. Bu araştırmamız, XVII. yüzyılın önemli halk şairlerinden olan ve Türk edebiyatında önemli bir yer edinen Ercişli Emrah'ı konu edinmiştir. Özellikle hayatı etrafında teşekkül eden halk hikâyesi ve şiirlerinin birçoğunun bu aşk hikâyesinde geçmesi, onun varlığının en büyük delillerinden biri sayılmaktadır. Onun yaşamı, sanatı, günümüze yansımaları ve diğer Emrahlardan farkı irdelenmiş, şiirleri de geniş bir şekilde mukayeseli olarak ele alınmıştır. Ardından birçok araştırma yapılan Ercişli Emrah hakkında yaptığımız bu çalışmaların neticesinde. Emrah'ın Türk dili içindeki yeri ve âşıklık gelenegindeki rolü birkez daha pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the style of poem of Bard and Minstrels who form an important part of folk literatüre performed their poem simple by using folk's language, Emrah -from Erciş-who is one of the important poets of the 17th century protected his poems from art and similes by using a pure language. In the literatüre of Bard for Turkey, there hus frequently been mixture ofpen-name; for that reason many free-form folk poems of Emrah-from Erciş- were appropriated for mainly Emrah from Erzurum- and many bards. Therefore Emrah from Ercıs- seems to have been forgotten at the dusty pages of the history for a long time, This study is about Emrah -from Erciş- who is one of the important folk poets in Turkish Literatüre in the I7,th century. Espceially folk story and lıis pocıns vvhieh form lııs life are mentioncd in this love story. Beeause of this, it can be said that this ıs strong evidence that shows his existence. His life, art. refleetions to modern life and his style from other Emrah poets were studied and his poets were examined both widely and comparatively. As a result of the research studies we have conducted about Emrah- from Erciş- Emrah's place in Turkish language and his role in this profession were emphasized once more.