Monitoring the performance of a small-scale wind turbine
- Tez No: 402299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ATİKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük ölçekli rüzgar türbini, güç çıkışı, veri toplama sistemi, mikro işlemci, yıllık enerji üretimi
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Küçük rüzgar türbünleri 100 kW elektrik üreten türbinler olarak biliniyor ve evlerde ve çiftliklerde kullanılıyor. Ev ve işletmelerde elektrik depolamak için kullanılarak elektrik faturasının azalmasını sağlıyor. Yapılan iş makina mühendisliği binasının çatısı üzerine monte edilmiş küçük ölçekli şarj izleme ile ilgilidir. Bu iş için Rutland 913 modelinde türbin kullanılmıştır ve bu iş için çapı 910 mm olan türbin kullanılmıştır, Bu türbin 300 Wp bir güç üretiyor, Bir veri toplama sistemi üreten gücü ölçmek için ve rüzgarın hızını hesaplamak için kullanılır. Seri port verileri PC'ye gönderilir. Gönderilen veriler bu sistem için hazırlanmış özel bir programla text dosyasında kaydediliyor. Tahmini yıllık enerji üretimi için iki yöntem tanıtılmış ve pratik veri ile karşılaştırmıştır. Kaydedilen bilgiler güç saat grafiği oluşturularak grafik oluşturuldu. 7 ay boyunca alınan ölçümler sonucu ortalama rüzgar hızı 4.9 m/s ve bu hızda üretilen güç 12.6 W olarak saptandı. Yıllık üretilen enerji yaklaşık olarak 110kWh/yr, Swept area methodla yıllık üretilen enerji l03.2kWh/yr ve power curve methodla da i 12.21 k Wh/vr olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Small wind turbines are knovvn to generale less ıhan 100 kW of electricity and they are used in tarms. homes and small businesses for backup electricity to reduce electricity bills. The present work is concemed with the monitoring ol" a small scale wind charger which is mounted on the roof of the building of the department of mechanical engineering at Eastern Mediterranean Universİty, Rutland 913 wind charger used for this work has a swept diameter of 910 mm and produces a power oulpul up to 300Wp. A data acquisİtion system composed of a microcontroller and a series of resİstors are used to measure the current and voltage and calculate the corresponding power and wind speed. Using a seria) port, data are sent to a personal computer