Şeyhülislam Yahya Divanı'nda Türkçe deyimler ve atasözleri
Turkish idioms and proverbs in Seyhulislam Yahya Divan
  1. Tez No: 402304
  2. Yazar: UFUK KEMAL ANKARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NEJAT SEFERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyhülislâm Yahyâ, Deyim, Atasözü, Türkçe, Divan Şiiri, Şeyhülislâm Yahya, İdioms, Proverbs, Turkish, Divan Poem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Divan şiirinde başından beri görülen şiirde atasözlerine ve deyimlere yer verme eğilimini, XVII. yüzyıl sanatkârlarında da görmekteyiz. XVII. yüzyılın din adamı ve önemli şairlerinden biri olan Şeyhülislâm Yahyâ Efendi'nin şiirlerinde bu eğilim karşımıza çıkmaktadır. İstanbul Türkçesini en güzel şekilde kullanan ve dindışı konularda şiirler yazan Şeyhülislâm Yahyâ Efendi'nin bu özelliği, divanında yer alan Türkçe deyimler ve atasözleri üzerinde bir tez çalışması yapmaya karar vermemizin önemli bir sebebidir. Şeyhülislâm Yahyâ Efendi Divanı üzerinde atasözleri ve deyimlerle ilgili yapılan bu çalışmanın sonunda şairimizin şiirlerinde 884 deyim, 5 atasözü kullandığını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu çalışma neticesinde, Şeyhülislâm Yahyâ Efendi'nin divanı içerisinde yer alan 482 deyimin şimdiye kadar yayınlanmış olan eserlerde yer almadığını tespit ettik. Bu çalışmamızda Şeyhülislâm Yahyâ Efendi'nin deyimlere gösterdiği ilgiyi atasözlerine göstermediğini görüyoruz. Bu çalışmamız sonunda divan edebiyatı eserleri üzerinde yapılacak benzeri çalışmaların, atasözlerimiz ve deyimlerimiz bakımından faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In XVII. century artificiers, we can see that they give place to tendency to proverbs and idioms in Divan poems which has been seen since at the beginning of the Divan poems. Şeyhülislam Yahya, who was an artists and religious functionary in XVII. century, introduces us this tendency in his poems. The characteristic of Şeyhülislam Yahyâ who used the İstanbul Turkish very well and who wrote profane poems, led us to writing this research study about proverbs and idioms on his Divan. However, there are 884 idioms, 5 proverbs found about Yahya's divan and this research study has also been employed in this thesis study. Although 482 idioms which are placed in Yahya's Divan, we established that these idioms haven't been taken place in any published production until now. At the end of this research study, we also see that Şeyhülislam Yahya paid more attention to the idioms rather than the proverbs. In conclusion, we believe that, next studies which are same as this study on Divan Literature will be useful about proverbs and idioms.