315 no'lu Karaman Şer'iyye Sicili'nin günümüz Türkçe harflerine aktarımı (H.1314/1316 -M.1896/1898)
The translation of Karaman Religious Recordings No:315 (B.C. 1324-1326 / A.C. 1896-1898), to today's Turkish alphabet
  1. Tez No: 402306
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman village, writing of Religiour Court, The file numbered 315
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Arşivcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
En yaygın kullanımı ile şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin yerel düzeyde ki mahkeme kayıtlarıdır. Şehir tarihciliği başta olmak üzere döneminin sosyo- ekonomik, kültürel ve dini hayatına dâir çok önemli verileri bizlere sunmaktadır. Biz de, Selçuklu bâkiyesi olan ve toplumsal yaşantısı açısından taşra olma özelliğini de içinde barındıran Karaman ve bölgesini çalışmamıza konu yaptık. 52 adet şer'iyye sicil defteri bulunan Karaman'ın bu veri potansiyeli, yeterince ilgi görmediği ayrıca anlaşılmaktadır. 315 no'lu Karaman şer'iyye sicili'nin günümüz Türkçe harflerine aktarımını amaçlayan çalışmamız, Hicri 1314 / 1316 , Miladi 1896 / 1898 tarihlerini kapsamaktadır.Çalışmamıza konu olan mahkeme defteri 76 sayfadan oluşmaktadır.125 kayıtta 57 farklı da'vâ görülmüştür. Verâset, nafaka, nikah, talak gibi aile kurumununu ele alan davalar ile alacak-verecek, mülk, hisse gibi sosyo-ekonomik içerikli davaların fazlalığı dikkat çekicidir. Genelde şer'iyye sicilleri ve özelde çalışmamıza konu olan kadı defteri'nin, monografik nitelikli araştırmalara kaynaklık edebileceği öngörülmüştür. Tez sonucunda; 1896-1898 yılları arası Karaman ve bölgesi çalışmalarına, özellikle de Sosyoloji, Tarih ve Halk Bilimleri alanlarında katkı sağlanmış olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeker: Karaman Kazası, Şer'iyye sicilleri, 315 no'lu KŞS.
Özet (Çeviri)
''Writings of Religious Court'', penned mostly with this name are the offical records of the Ottoman Empire's court system. Pointing at, initially,a great emphasis on the history of cities, those writings also presents us a data of the mentioned eras socioeconomic, cultural and religious way of living. Within this regard, in this study, we have chosen Karaman. The choice of Karaman is no coincidence. Its heritage from Seljuk Empire and its rural characteristic life style makes Karaman the center of this study. With its huge data potentiol -52 files- which has been ignored so far – perpetuates the importance of Karaman in this study. This study aims at focusing on the Religious Cort files numbered 315 and its translation to today's Turkish alphabet. The study covers The years between 1896-1898.The file 315 consists of 76 pages.125 records in this file point out 57 different cases. The majority of cases are mostly about family matters like inheritance, marriage and socioeconomic matters like property. It is predicted that in a wider sense ''writings of Religious court'', but specifically our main focus, on the '' Judge's Book'' in this study can be an important reference to the monographic researches. At the end of the thesis, we expect to contribute in the fields of sociology, history and social sciences regarding any studies done on Karaman covering the years 1896 and 1898.