Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitiminde yaşanan sorunlara ilişkin görüşleri
Opinions of class teachers who have mainstreamed students in their classes about mainstreaming education problems in TRNC
  1. Tez No: 402786
  2. Yazar: ALTAN ÖZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ PİŞKİN ABİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Kaynaştırma, Özel Gereksinimli Çocuk, Sınıf Öğretmeni, Special Education, Mainstreaming, Student With Special Needs, Class Teachers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kaynaştırma öğrencisi bulunan devlet ilkokullarında görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleridir. Tarama modeli kullanılan bu araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında kaynaştırma öğrencisi olan devlet ilkokullarında görev yapmakta olan 31 ilkokulda görev yapan 130 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada 98'i kadın ve 32'si erkek olmak üzere toplam 130 öğretmene“Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Uygulanan ölçekten ve kişisel bilgi formundan elde edilen veriler analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmen görüşleri arasında homojen bir dağılım olduğundan betimsel istatistiksel tekniklerden t-Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği'nde yer alan ifadelere toplamda“kararsızım”yanıtını verdikleri tespit edilmiştir. Cinsiyet, mezun olunan bölüm ve kaynaştırma konusunda eğitim alma durumu değişkeni ile kaynaştırmaya ilişkin görüşler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni ile kaynaştırmaya ilişkin görüşler arasında erkek öğretmenler lehine sonuç elde edilmiştir. Öğretmenlerin mezun oldukları bölüm değişkeni açısından bakıldığında, diğer bölümlerden formasyon alarak öğretmen olanların sınıf öğretmenlerine göre kaynaştırma eğitimine daha olumlu baktıkları sonucuna ulaşılmıştır. Kaynaştırma ile ilgili ders alma durumlarına göre ise, ders alan öğretmenlerin ders almayan öğretmenlere göre kaynaştırmaya ilişkin daha olumlu düşünceler geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin mesleki kıdemleri, BEP uygulama durumu değişkeni ve öğretmenlerin okuttukları sınıfların mevcutlarının kaynaştırmaya uygunluğu durumu değişkenleri ile kaynaştırmaya ilişkin görüşler arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this research was to determine the opinions of class teachers who work with mainstreamed students during the 2014-2015 Academic Year in TRNC about mainstreaming education. The scope of the study , which was done by descriptive method was composed by 130 class teachers. The Opinions Relative to Mainstreaming Scale (ORMS) and Personal Information Form were applied to 130 teachers, 98 women and 32 men. The data obtained from the scales were analyzed and interpreted in the study t-Test and one way ANOVA because of homogeneous teachers' views. According to the research results class teachers chose the“indecisive”option for the statements of the Opinions Relative to Mainstreaming Scale. It was determined that there are significant differences between gender, graduation department and having courses about mainstreaming with the opinions about mainstreaming in favor of male teachers results were determined between gender and mainstreaming. ccording to the graduation department variable, teachers who had formation from other departments have more positive opinions about mainstreaming education than class teachers. Also teachers who had mainstreaming courses have more positive opinions about mainstreaming than the other teachers who haven't had. There is no significant differences between seniority of teachers, using the Personalized Educations Program, availability of the class for mainstreaming variables with the opinions about mainstreaming.