Sağlık çalışanlarının benimsedikleri liderlik tarzları ile örgütsel davranışların ilişkisi
- Tez No: 402875
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Davranış, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Leadership Styles, Organizational Behavior, Internal Motivation, External Motivation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada hastane çalışanlarının örgüt içerisinde benimsedikleri liderlik tarzlarının, yaşın, cinsiyetin ve hastanede çalışılan toplam sürenin örgütsel davranışlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda, örgütsel davranış boyutları çalışanların iş ve pozisyon tanımlamaları, memnuniyet düzeyleri, motivasyon düzeyleri, örgüt içi liderlik duygu ve düşünceleri ile kişilik yapıları olarak belirlenmiştir. Tanımlayıcı kesitsel türdeki bu araştırma KKTC Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde gerçekleştirilmiştir ve veri toplama formunu eksiksiz dolduran 120 sağlık çalışanını kapsamaktadır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış olup sonuçları ise SPSS programında analiz edilmiştir.“Tek Yönlü Varyans Analizi”(ANOVA) ve“Tukey Testi”nin incelenmesi ile yaşın, cinsiyetin ve şirkette geçirilen sürenin örgütsel davranış boyutları üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra, benimsenen liderlik tarzları memnuniyet, motivasyon, liderlik yapısı ve kişilik üzerinde anlamlı bir şekilde etkili olmaktadır. Bu noktada, transformasyonel ve paternalist liderlik tarzlarını benimseyen çalışanların memnuniyet ve motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Karizmatik ve transaksiyonel liderlik tarzını benimseyen çalışanların ise liderlik duygularının diğer çalışanlara göre anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Son olarak, transformasyonel ve paternalist liderlik tarzını benimseyen çalışanların kişilik yapılarının, transaksiyonel liderlik tarzını benimseyen çalışanların kişilik yapısına oranla anlamlı bir şekilde daha baskın olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of the current study, the effect of the adopted leadership styles, age, gender and the total amount of time spent in the organization on the organizational behavior patterns has been investigated. In that extent, the scales for organizational behavior patterns are determined as job description, satisfaction, motivation, the feeling of leadership and personality. This descriptive cross-sectional research has been conducted in Dr. Burhan Nalbantoğlu State Hospital with the participation of 120 healthcare professionals, who completely filled the data collection form. The research is done via the survey method, and one-way“ANOVA and Tukey tests”are applied to the results, by SPSS statistical software. According to the results, it is found out that age, gender and total time spent in the company have no effect on organizational behavior scales. On the other hand, the organizational behavior patterns are significantly predicted by the adopted leadership styles. Here, the employees who have adopted the transformational and paternal leadership styles are found to have significantly higher levels of satisfaction and motivation. However, the employees who have adopted charismatic and transactional leadership styles experience significantly higher levels of leadership feeling in the organization. Lastly, the employees with transformational and paternal leadership styles have a significantly more dominant personality, relative to the employees with transactional leadership style.