Servikal kanserli kadınlarda HPV enfeksiyonları ve diğer risk faktörlerinin tespiti
Detection of HPV infections and other risk factors in women with cervical cancer
- Tez No: 40370
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Servikal kanser, HPV, HPV 16, PCR, Cervical cancer, HPV, HPV 16, PCR II
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
SERVIKAL KANSERLİ KADINLARDA HPV ENFEKSİYONLARI VE Dİ?ER RİSK FAKTÖRLERİNİN TESPİTİ BM ı-oz Servikal kanserli hastalarda HPV enfeksiyonlarının prevalansının tespiti ve servikal kanser gelişiminde rolü olan risk faktörlerinin öneminin değerlendirilmesi amacı ile 22 servikal kanserli hasta ve kontrol grubu olarak seçilen 74 servisitli hastaya ait servikal biopsi örneklerinde PCR metodu kullanılarak HPV DNA'sı ve HPV 16 DIMA'sının varlığı araştırıldı. Servikal kanserli 22 hastanın 12 (%54)'sinde HPV DNA'sı, 4 (%18.2)'ünde HPV 16 DNA'sı bulunurken, servisitli 74 hastanın 16 (%21.6)'sında HPV DNA'sı, 13(%17.6)'ünde HPV 16 DNA'sı tespit edildi. Risk faktörlerinden yaş ve doğum sayısı ile servikal kanser arasında pozitif ilişki gözlenirken sigara, oral kontraseptif kullanımı ve ilk ilişki yaşı ile HSV tip I, HSV tip II ve CMV'a karşı serokonversiyonun servikal kanserle korelasyonu görülmedi. Sonuç olarak servikal kanserli hasta grubumuzda HPV DNA'sının varlığını oldukça yüksek prevalansta (%54) bulmamız, HPV DNA'sının tespitinin kadınlarda servikal kanser gelişimi yönünden bir risk faktörü olarak tanıda faydalı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
DETECTION OF HPV INFECTIONS AND OTHER RISK FACTORS IN WOMEN WITH CERVICAL CANCER II- ABSTRACT To determine the prevalence of HPV infections in women with cervical cancer and to asses the significance of risk factors for cervical cancer, cervical biopsy specimens from 22 patients with cervical cancer and from 74 patients with cervicitis as a control group were examined for the presence of HPV DNA and HPV 16 DNA using PCR method. HPV DNA was detected in 12 (54 %) and HPV 16 in 4 (18.2 %) of 22 cervical cancer patients, whereas, among 74 patients with cervicitis, HPV DNA was found in 16 (21.6%) and HPV 16 DNA in 13 (17.6%). Of risk factors, age and number of pregnancies were associated with cervical cancer, but there was no correlation with smoking, oral contraceptive use, age at first intercourse and seroconversion to HSV type I, HSV type II and CMV. In conclusion, the relatively high prevalence rate of HPV DNA (54%) in our cervical cancer patient group suggests that HPV detection may be useful for diagnosis as a risk factor for developing cervical cancer in women.