Interaction of causes in home accidents a search for safer design products
  1. Tez No: 4038
  2. Yazar: GÜLAY HASDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ürün Güvenliği, Bina Güvenliği, Tüketici Güvenliği, Ev Kazaları, Kazalardan Korunma, Tüketici Korunması, Product Safety, Building Safety, Consumer Safety, Home Accidents, Accident Prevention, Consumer Protection
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET EV KAZALARINDA SEBEPLERİN ETKİLEŞİMİ, GÜVENLİ TASARIM ÜRÜNLERİ 1CIN BİR ARAŞTIRMA HASDOGAN, Gülay Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilimleri Ana Bilim Dalı Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Vacit îmamoglu Eylül 1988, 117 sahife Bu çalışma insan ve çevre arasındaki uyumsuzluğun nedenlerini ortaya çıkararak, endüstri ürünleri, yapı ve çevre tasarımcıları için tasarım ölçütlerini oluşturmada kullanabilecekleri bir girdi kaynağı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ev kazalarının bu uyumsuzluğun bir tür sonucu olduğu varsayılmış, kazaları oluşturan ve birbirleriyle etkileşim içinde bulunan nedenler değer - dirilerek kazada yer alan çevresel elemanların bu uyum suzluktaki rolü araştırılmıştır. Değerlendirme Ankara'nın ?farklı sosyoekonomik düzeylerini yansıtan üç bölgesinden derlenmiş olan örneklem kaza grubu üzerinde ilgili uzman lar tarafından yapılmıştır. Yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve kaza tipi gibi bağımsız değişkenlerin uzman yo rumları üzerindeki etkileri araştırılmış »anlamlı ilişki ler bulunmuştur. En anlamlı ilişkiler temel alınarak, ba ğımsız değişkenlerin -farklı seviyeleri için kritik nedenağları araştırılmış? en belirgin nedenler zincirini orta ya koyan ağlar üzerinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTION OF CAUSES IN HOME ACCIDENTS A SEARCH FOR SAFER DESIGN PRODUCTS HASDOGAN Gülay M.S. in Building Science Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Vacit ImamoQlu September 1988, 117 pages This study was carried out to reveal the causes of man and environment maladjustment and in turn to provide an input source for industrial, architectural and environmental designers to be used during the formation of design criteria. Assuming that accident is an outcome of this maladjustment, interacting causes of accidents were evaluated and the roles of the environmental elements within the maladjustment were tried to be revealed. The evaluation was carried out by selected experts basing on a sample data of home accidents which were gathered from three socioeconomic areas of Ankara. The influence of some independent variables on expert opinions were searched such as age, sex, Socioeconomic level and accident type. Significant relations were found out. Basing the most significant relations the critical cause paths were searched for different levels ofindependent variables. The paths which performed the most dominant patterns were discussed.