Life-cycle analysis of flexible pavaments using the highway design and maintenance standards model (HDM-III) and aashto concepts
  1. Tez No: 5352
  2. Yazar: MÜCAHİT ARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ömür işlevleri, taşıt işletme giderleri, üstyapı Ölçma-Gözleme-Değerlendirme Sistemleri, pürüzlülük, performans tahmini, servis kabiliyeti. vi
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET ESNEK KAPLAMALARIN DİZAYN VE BAKIM STANDARTLARININ HDM-III (YOL DİZAYN VE BAKIM STANDARTLARI ) MODELİ VE AASHTO KAVRAMLARIYLA ANALİZİ ARMAN, Mücahit Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Böl. Tez Yöneticisi :Doç. Dr. özdemir AKYILMAZ Şubat 1989, 131 sayfa Bu tezin amacı, esnek üstyapıların dizayn ve bakım standartlarının belirlenmesini, yapılacak olan bakım çalışmalarının zamanlamasının ve miktarının optimum maliyet ile gerçekleştirilmesini sağlamaya yöneliktir. Bu çalışmada, Dünya Bankası tarafından onsekiz yıl süren araştırma sonucunda geliştirilen HDM-III (Yol Dizayn ve Bakım Standartları) Modeli, esnek üstyapıların yaşamsal işlevlerinin benzeşimini gerçekleştirmek için ayrınıtılı olarak incelendi. Bu model; üstyapının durumunu gösteren verilere, trafik miktarı ve kompozisyonuna göre, üstyapılarda meydana gelebilecek bozulmaları ve yapılacak olan bakım faaliyetlerinin etkisini tahmin edebilmektedir. Bozulmalar taşıt işletme giderlerine önemli etkisi olan, yüzey pürüzlülüğü şeklinde hesaplanmaktadır. Dizayn ilişkili üstyapı yönetimini gerçekleştirmek için, AASHTO kavramları üzerine kurulu, Pascal programlama dili kullanılarak bilgisayar programı geliştirildi. Bu program ileriyıllarda planlanmış üstyapı takviyesini, ilk inşaat ile birlikte göz önüne alabilmektedir. Tetek Projesinin Amasya-Suluova-Samsun ayrımına ait olan 33 km. uzunluğundaki kesim örnek problem olarak seçildi. Bu yolun üstyapı dizaynı geliştirilen bilgisayar programı ile yapıldı. Daha sonra, HDM-III modelinin performans tahminlerine göre, dizayn edilen yoldaki bozulmalar ve bakım ihtiyaçları belirlendi. Sonuçta, en uygun bakım alternatifini seçmek için ekonomik analiz yapıldı. Netice olarak, Türkiye şartlarına göre adapte edilmiş Yol Dizayn ve Bakım Standartları Modelinin yol ağı idaresinde iyi bir araç olduğuna karar verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFE- CYCLE ANALYSIS OF FLEXIBLE PAVEMENT USING THE HIGHWAY DESIGN AND MAINTENANCE STANDARDS MODEL (HDM-III) AND AASHTO CONCEPTS ARMAN, Mücahit M.S. in Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof.Dr. özdemir AKYILMAZ February 1989, 131 pages The objective of this thesis is to analyze the life-cycle of flexible pavements to determine the initial standards of pavement, the frequency and standards of subsequent routine, periodic maintenance, and pavement strengthening with an optimal cost. In this study, The Highway Design and Maintenance Standards Model (HDM-III) which was developed by the World Bank as a result of eighteen years of research and analysis was investigated in detail to simulate total life-cycle conditions and costs of flexible pavements. This model can predict the deterioration of pavement and the effects of specified maintenance policies by means of collected data on existing pavements, their condition and estimates of future traffic volume and composition. It then estimates the cumulative effect of these processes on pavement condition, particulary pavement roughness having a significant effect on the vehicle operating cost. mFor the purpose of establishing a design related pavement management, a computer program was written in Pascal programming language to generate all possible pavement design strategies based on AASHTO concepts. This program can consider an initial construction or initial construction with planned future overlay. Amasya-Suluova-Samsun junction of Tetek project (Control Section 100-18) which has a length of 33 km was selected as a case problem. Pavement design of this road was made by developed computer model. Then, by using performance prediction results of HDM-III model, the future change in the condition of initially designed pavement was determined and maintenance needs was evaluated. Finally, economic analysis was carried out to select the best maintenance alternative. As a result, it was decided that The Highway Design and Maintenance Standards Model is a useful tool to. manage the road network if it is validated by taking into consideration the condition of Turkey. Key Words : Life-cycle, vehicle operating cost, pavement management systems, roughness, performance prediction, serviceability TV