Türkiye'de kırsal kalkınma politikaları ve uygulamaları
- Tez No: 403948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Rural Development, Development, Agriculture Sector, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kalkınma, bir tükenin ekonomik, toplumsal, siyasal yapılarının değişerek insan yaşamının, maddi ve manevi alanda ilerlemesi ve giderek toplumun refahının artmasıdır. Kırsal kalkınma ise temelde yerel potansiyel ve kaynakların değerlendirilmesini, doğal ve kültürel varlıkların korunmasını esas alarak, kırsal toplumun iş ve yasam koşullannın kentsel alanlarla ayımılu olarak yerinde geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınmasının sağlanması süreci olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de, kalkınma ve kırsal kalkınma süreci planlı dönemle birlikte daha sistematik bir şekilde gerçekleşmiş ve kırsal kalkınma projeleri tarımla uğraşan kesime yönelik en önemli politikalardan olmuştur. Avrupa Birliği* ne tam üyelik sürecindeki Türkiye kırsal kalkınma politikalarım AB ile uyumlu hale getirmek için stratejiler geliştirme çabası içindedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kırsal kalkınma anlayışını ve sürdürülebilir kalkınma kavramı bağlanımda Türkiye'nin kırsal kalkınmanın sağlanmasına yönelik olarak belirlediği strateji, politikaları ve uygulanan projeleri tarihsel bir yapı içinde incelemektir. Çalışmada, ilk olarak; kalkınma, ekonomik büyüme kırsal kalkınma kavramı açıklandıktan sonra Türkiye'de kırsal ve tarımsal alan ile kırsal kalkınma faaliyetleri gibi konular „ açıklanmıştır. Kırsal kalkınma stratejileri ve Dünyadaki tanm politikaları açıklandıktan sonra Türkiye'de uygulanan politikalara yer verilmiştir. Taran sektörü; ulusal gelire ve ekonomiye katkısı bakımından stratejik öneme sahip olmasına rağmen işletmelerinin; parçalı ve küçük arazi varlığı, geçimlik İşletme yapısının ön planda olmasından kaynaklanan bozukluklar, teknoloji kullanımındaki yetersizlik, düşük verimlilik gibi sorunlar nedeniyle çoğu tarım ürününde, özellikle hayvancılıkta dünya piyasalarıyla rekabet gücü düşüktür. Türkiye'de etkin bir kırsal kalkınmanın gerçekleşmesi için kırsal kalkınma politikalarının merkezden yaklaşımı değil yerinde ve katılımcı bir yaklaşım benimsenmesi, etkin teknoloji kullanımı, kırsal ve tarımsal alt yapının ve tanm işletmelerinin yapısının iyileştirilmesine yönelik AB kaynaklarından (IPARD) en etkin şekilde faydalanılması, sürdürülebilir kırsal kalkınmayı gerçekleştirilecek projelerin desteklenmesi, kalkınma projelerinin tüm yurda yayılmasının sağlanması, istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için gerekli programların uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Development is a gradual increase in the welfare of society by a change in the country's economic, social and political structures and a progress in life quality. Rural development is basically defined as the process of appraising the local potential and resources, protection of natural and cultural assets and development of living and working conditions in rural areas in accordance to urban areas. In Turkey, the process of development and rural development have become more systematic in planned periods and rural development projects have been the most important . politics for the ones engaging with agriculture sector. Turkey, in the European Union accession process, in an effort to develop strategies to make rural development policies compatible with EU. The aim of this study is to analyze the rural development mentality of Turkey in contex of sustainable development and to analyse the strategies, politics and applied projects that determined to provide rural development in a historical manner. In the study, at first the topics of development, economic growth and rural development explained and than rural and agricultural areas and rural development activities in Turkey are observed. Rural development strategies and the worldwide politics explained and the politics applied in turkey are mentioned. Although agriculture sector has a strategic position in terms of its contribution to national income and economics, in many agricultural product especially in livestock its competitiveness with world markets is low due to the inability to use technology, low productivity, the presence of fragmented and small lands.In Turkey for performing a more effective rural development; adoption of rural development policies locally and participant instead, of central, increase in the usage of technology, the most effective use of EU funds (IPARD) to improve the rural and agricultural infrastructure and the structure of agricultural holdings, the support of rural development projects, providing the rural development project spreading country-wide, apply of essential programs to increase employment have to be performed.