Türkiye'de kırsal kalkınma politikaları ve kırsal turizm
Rural development policies and rural tourism in Turkey
  1. Tez No: 218264
  2. Yazar: EMİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Kırsal Turizm, Rural Development, Tourism, Sustainable Tourism, Rural Tourism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kırsal kalkınma, kırsal alanda yasayan nüfusun yasam kosullarının iyilestirilmesi ve gönenç düzeylerinin yükseltilmesini amaçlamaktadır. Nüfusunun % 35'i kırsal alanda yasayan ülkemizde izlenilen politikalarla kırsal kalkınma için bazı proje ve uygulamalar gerçeklestirilmistir. Ancak kırsal kalkınma ile ilgili sorunların çözümüne yönelik bütüncül yaklasımların planlanmasında ve yasama geçirilmesinde istenilen ölçüde basarıya ulasılamamıstır. Son Bes Yıllık Kalkınma Planlarında, kırsal kalkınmanın temel amacının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde yerel gizilgücün harekete geçirilerek, gelir ve islendirmenin artırılması oldugu belirtilmistir. Sürdürülebilir kırsal kalkınmanın bir aracı olarak da kırsal turizm giderek daha fazla ilgi gören ve gelistirilen bir turizm çesididir. Son yıllarda birçok ülkede giderek daha fazla ilgi görmeye baslayan bu turizm çesidinin, özellikle kırsal alanlarda ortaya çıkaracagı olumlu ekonomik etkiler nedeniyle ülkemiz tarafından da degerlendirilmesi amacıyla; çevre ve kültür degerleri göz önüne bulundurularak konunun kapsamlı bir biçimde ele alınması gerektigi düsüncesiyle, bu tez çalısmasında, ülkemizde gelistirilen kırsal kalkınma politikaları ve uygulamaları degerlendirilmis ve kırsal turizmin ülkemizde kırsal kalkınma için yararlanılabilecek bir araç olarak kullanılabilmesi amacıyla yönetsel ve mekansal bir örgütlenme modeli önerilmistir.
Özet (Çeviri)
Rural development aims at the improvement of the life conditions and the increasement of the level of wealth of the people living at the countryside. In our country, where the 35% of the population lives at the countryside, the policies pursued have realized some projects and practices concerning the rural development. But it has not been reached to the expected level of success in the planning and realization of wholist approaches as to resolution of the problems relating to the rural development. In the recent Development Plans for Five Years it has been stated that the main target of the rural development is to raise the income and the employment by activating the local potential in the frame of the principles of the sustainable development. In this context, the rural tourism as a means of the sustainable rural development, is a kind of tourism which increasingly attracts attention and is been promoted. Aiming to put to use of the rural tourism also in our country which nowadays attracts more attention day-by-day in many countries especially because of its possible positive economic effects in the rural areas, taking in to account that the cultural and environmental values are also important to tackle the subject inclusively, in this thesis the rural development policies and practices in Turkey have been evaluated and in order that the rural tourism be a useful means for the rural development, an administrative and a spatial model has been suggested.