Çetinkaya'nın (GD Sivas) doğusunda yüzlek veren magma kökenli kayaçlarının petrolojik incelemesi
Çetinkaya's (SE Sivas) east petrological exposed that rocks review of magma origin
  1. Tez No: 405128
  2. Yazar: MUHAMMED CÖMERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ OTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çetinkaya (Kangal, Sivas) Yellice Plütonu, Siyenit, petrografi, jeokimya, petrojenez, Çetinkaya (Kangal, Sivas) Yellice Plütons, Syenite, petrography, geochemistry, petrogenes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Orta Anadolu Kristalen Karmaşığı (Göncüoğlu ve diğ., 1991) olarak tanımlanan birimlerin en doğu kesiminde yer alan plütonik ve volkanik kayaçlar mineralojik-petrografik, jeokimyasal ve petrojenetik açıdan incelenmiştir. İnceleme alanında yer alan en yaşlı birim, Üst Kampaniyen Alt Maestrihtiyen yaşlı Güneş Ofiyoliti' dir. Güneş Ofiyoliti'ni sıcak dokanakla kesen Üst Kampaniyen Maestrihtiyen yaşlı Yellice Plütonu, Kuluncak K-feldipat mega-kristalli Siyeniti ve Yellice Kuvars Siyeniti olmak üzere iki farklı litodem birimine ayırtlanmıştır. Yellice Plütonu' na ait birimler üzerine açısal uyumsuzluk ile Üst Miyosen yaşlı Kavak Formasyonu gelmektedir. Kavak Formasyonu üzerinde açısal uyumsuzluk ile Üst Miyosen – Pliyosen yaşlı Kangal Formasyonu gelmekte ve Kangal Formasyonu ile eş yaşlı olarak Yamadağ Volkaniti' ne ait proklastikler ve onların üzerine akmış bazalt türevleri yer almaktadır. Çalışma alanındaki tüm birimleri ise, Kuvaterner yaşlı alüvyonlar açısal uyumsuzlukla üzerlemektedir. Yellice Plütonu, alkalin ve levha içi granitoyidler: WPG), Yamadağ Volkaniti ise sub-alkalindir (kalk-alkalin). Yellice Plütonu' nu oluşturan Kuluncak K-feldipat mega-kristalli Siyeniti (geç orojenik) kristallenme sırası bakımından Yellice Kuvars Siyeniti' nden (anorojenik) daha gençtir.
Özet (Çeviri)
Plutonic and volcanic rocks which located in the eastern edge of the Central Anatolian Crystalline Complex mineralogical, petrographical, geochemistry and petrogenetic was investigated Güneş Ophiolite (the age Upper Campanian – Lover Maestritian) which constitues the basement of study area. Yellice Plutons cuts the opfiolitic units. Kuluncak K-feldispar mega-crystal Siyenite and Yellice Quartz Siyenite are the members of Yellice Plutons. Yellice Plutons disconformably overlie Kavak Formations. Kavak Formations disconformably overlie Kangal Formations and Yamadağ Volcanics. All the units disconformably overlie Quaternary age Alluvium in the study area. Plutonic units are alkaline, within plate granitoites (WPG), late orogenic and anorogenic. Volcanics units are calk-alkaline.