Ön soğutma ve modifiye atmosfer ambalajlarının nar (Punica granatum cv. Hicaznar) meyvelerinin depolamasına etkileri
Impact of pre-cooling and modified atmosphere packaging on storability of pomegranate (Punica granatum cv. Hicaznar) fruit
  1. Tez No: 405244
  2. Yazar: MİNA GOLKARIAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, MA ambalaj, Ön soğutma, Kalite, Depolama, Pomegranate, MA packages, Pre-cooling, Quality, Storage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma 2013 ürün yılında farklı modifiye atmosfer (MA) ambalajları ve önsoğutma uygulamalarının nar meyvelerin depolama süresince kalite değişimleri ile fizyolojik ve patolojik kayıplara etkilerinin etkilerini belirlemek amacıyla yürütmüştür. Tam olum döneminde hasat edilen nar meyveleri iki farklı MA ambalajlarına konmuş ve farklı sıcaklıklara (6°C, 10°C ve 14°C) kadar önsoğutma işlemi yapıldıktan sonra ağzı klipsle kapatılmıştır. Nar meyveleri 6±0.5oC sıcaklık ve %90 oransal nemde 5 ay süreyle muhafazaya alınmıştır. Depolama başlangıcında ve 3, 4 ve 5 aylık depolama sonrası alınan örneklerde kalite değişimleri ve kayıplar incelenmiştir. MA2 ambalajındaki nar meyvelerinin ağırlık kaybı, depolama süresince MA1 ambalajına göre belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur. 5 aylık depolama sonunda MA1 ambalajındaki nar meyvelerinin çürüklük gelişimi daha yüksek olduğu saptanmıştır. Depolama sonunda MA2 ambalajındaki narlar genel beğeni puanları daha düşük olmuştur. MA ambalajları ve önsoğutma uygulamaların depolama süresince ambalaj içi gaz bileşimine, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, olgunluk indisi, pH değeri, toplam fenol miktarı ve antioksidan aktivitesine etkisi birbirine benzerlik göstermiş, kabuk ve tane rengine etkisi ise genel olarak sınırlı olmuştur. MA ambalajlarının özellikle depolama sonunda ağırlık kaybı, çürüklük gelişimi ve beğeni puanları üzerine etkili olduğu saptanmıştır. Çalışma sonuçları, nar meyvelerinde depolama süresine ve önsoğutma işlemlerine göre MA ambalajının doğru seçilmesinin önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in 2013 crop year to assess the impact of pre-cooling and modified atmosphere (MA) packaging on quality changes and pathological and physiological losses. Pomegranate fruit were harvested at full maturity and packed in two different modified atmosphere packages. The packages were closed with clips after pre-cooling at different temperatures (6°C, 10°C and 14°C). Pomegranate fruit were stored at 6±0.5oC temperatures and 90% relative humidity conditions for 5 months. Quality changes and losses were examined at the initial stage and after 3, 4 and 5 months of storage. The weight loss in MA2 package was significantly higher than those in MA1 package during storage. After 5 months of storage, the rot rate results were higher for fruit in MA1 compared to those in MA2. On the other hand, sensory quality score of pomegranate fruit at the end of storage period was lower in MA2. Tested MA packages revealed similar results under different pre-cooling temperatures in respect to in-package atmospheric composition and total soluble solids, titratable acidity, maturity index, pH, total phenolic contents and antioxidant activity of the fruit. The MA packages exerted limited effect on the skin and aril colors of fruit. MA packages were determinant on weight loss, rot development and sensory quality of fruit. The results prove that it is important to select proper MA packages according to the storage duration and pre-cooling conditions to be applied.