Okul öncesi eğitimi için geliştirilen hikaye oluşturma yazılımına yönelik görüşlerin incelenmesi
Investigation of the opinionstowards developed story creation software for pre-school education
  1. Tez No: 405318
  2. Yazar: GÖKBEN TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK KIŞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Öğrenme, Dijital Hikaye, Okul Öncesi, Fen ve Doğa Eğitimi, Mobile Learning, Digital Storytelling, Pre-School, Science and Nature Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma; okul öncesi eğitiminde fen ve doğa dersi etkinlikleri kapsamında kullanılmak üzere geliştirilen IOS tabanlı dijital hikaye oluşturma yazılımının uzman, öğrenci, veli görüşlerini nitel araştırma yöntemi ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yazılım geliştirme sürecinde eğitsel yazılım geliştirme modeli ADDIE kullanılmıştır. Yazılımın programlaması XCode ortamında Objective-C programlama dili kullanılarak iPad'lerde çalışacak şekilde yapılmıştır. Geliştirilen mobil yazılım ile okul öncesi öğrencilerinin dijital hikaye oluşturma, hikayeyi kaydetme ve sunum formatında açabilmeleri sağlanmıştır. Hikaye oluşturma ortamında öğrenciye resim kütüphanesinden resim ekleme, ses kaydetme, kalemler ile çizim yapma, fotoğraf çekebilme özellikleri sunulmuştur.Yazılım araştırma sürecinde geliştirilen değerlendirme formu ile uzman görüşüne sunulup geri bildirimler doğrultusunda iyileştirmeler yapılmıştır. Uygulanma safhasında ise 5 okul öncesi öğrenci ile 4 haftayı kapsayan bir süreçte dijital hikaye yönteminin kullanıldığı 4 farklı etkinlik yapılmıştır. Yürütülen eğitim sonunda öğrenciler ve velilerle yarı yapılandırılmış görüşme formları ile mülakatlar yapılarak verilen eğitimi ve yazılımı değerlendirmeleri istenmiştir. Nitel araştırma yöntemi, tekli durum çalışması deseninde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerden, velilerden ve uzmanlardan toplanan verilerin analizi sonucunda gerekli düzenlemeler yapılarak yazılım son şekline getirilmiştir. Sonuç olarak, yazılım ile ilgili alınan veli, öğrenci, uzman görüşleri yazılımın okul öncesi yaş dönemi sosyal, psikolojik, bilişsel özelliklerine uygun olduğu şeklinde olmuştur. Çocuklar ürünlerinde dijital bir hikayeyi oluşturan ses, resim, içerik gibi birçok bileşeni kullanmayı başarmış. Çocuklar ve veliler eğitim sonunda süreçten keyif aldıklarını ve eğitimin verimli geçtiğini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess expert, student and parent views on the iOS based digital storytelling software that was developed for science and nature lesson activities in pre-school education with qualitative research method. ADDIE model for software development was adopted for the developing process. The software was programmed on XCode using the Objective-C programming languageand to be used on iPads. The mobile software allows preschoolers to create, save and present their digital stories. On the story creating page of the software there are tools that allow; importing image from library, voice recording, free drawing and taking photographs. The software was screened and evaluated frequently by experts through the developing process, using an evaluation form that was also developed by the researcher and necessary changes were made accordingly. In the application process, the software was used by five pre-school students in four different digital storytelling activities through four weeks. After four weeks of instruction the students and their parents were asked to evaluate the software, instruction and the process via a semi-constructed interview form. The data that was collected from the interview was analyzed and used for improvements on the software. The study was conducted as a case study, a method of qualitative research. As a result; student, parent and expert views on the software promote that the developed digital storytelling software is socially, psychologically and cognitively appropriate for preschoolers. As the users could manage to include audio, image and other storytelling materials into their digital stories easily, both preschooler and parent participants stated that they enjoyed the course and the process and found it to be very efficient.