Silajlık mısır hasat makinası kıyıcı bıçaklarının termal püskürtme yöntemi kullanılarak kesme etkinliğinin artırılması
Increase the cutting efficiency of chopper blades of corn harvesting machine for silage by using thermal spray coating
  1. Tez No: 405342
  2. Yazar: ENGİN ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hasat makinası, Toz kaplama, Yakıt tüketimi, Silaj, Kıyıcı bıçak, Harvesting machine, Powder coating, Fuel consumption, Silage, Chopper blade
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışmasında ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta olan tek sıra silajlık mısır hasat makinaları kıyıcı bıçaklarının kesici yüzeyi özel metalik toz karışımlarla termal püskürtme yöntemi kullanılarak kaplanıp, bıçakların kesme etkinliğinin ve kesme kalitesinin değişimi incelenmiştir. Ayrıca kesme kenarında oluşan körelme süresi uzatılarak yakıt tasarrufunun sağlanması ve kesme kalitesinin daha uzun süre korunması amaçlanmıştır. Çalışmada tek sıra silajlık mısır hasat makinası kullanılarak üç bıçak türü denenmiştir. Bunlar; şahit bıçak (S), kaplama (A) bıçağı ve kaplama (B) bıçağı olarak adlandırılmıştır. Ana kaplama malzemesi olarak WC esaslı toz alaşımlar kullanılmıştır. Kaplama A bıçağının içeriği; WC-Ni-Cr-Co-B-Si toz alaşımı, kaplama B bıçağının ise WC-Ni-Cr-B-Si toz alaşımıdır. Şahit bıçakta herhangi bir işlem yapılmamıştır. Her üç bıçakla da mısır hasadı yapılmıştır. 30 da'lık hasat sonunda A bıçağının saatlik yakıt tüketimi ortalama 5,66 Lh-1 olurken, B bıçağı için 7,07 Lh-1, S bıçağı için ise 7,31 Lh-1 olarak belirlenmiştir. Bıçakların 30 da'lık hasadında ortalama güç ihtiyacı değerleri A bıçağının 21,9 kW, B bıçağının 23,5 kW, S bıçağının için ise 25,8 kW'dır. S bıçağı, A ve B bıçaklarına göre daha yüksek güç tüketimine sahiptir. A bıçağının ortalama güç ihtiyacı ve yakıt tüketim değerlerinin diğer iki bıçaktan (B-S) belirgin şekilde farklı (daha düşük) olduğu görülmüştür. Ürününün hedeflenen kıyma boyu değerinin A bıçağıyla % 91,8 oranında sağlandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, cutting surface of chopper blades of single row silage corn harvester machine which are used widely in our country, were coated by thermal spray method with special metal powder mixture and the changes in the blades cutting efficiency and cutting quality were studied. Besides, by extending blunt time on cutting edge, fuel saving and protection of long time cutting quality is aimed. At this study, three blade types were tested by using single row silage corn harvester. These are called; Original Blade (S), Coating (A) Blade and Coating (B) Blade. WC based powder alloys are used as main coating. The content of the Coating (A) blade is; WC-Ni-Cr-Co-B-Si powder alloy, the content of the Coating (B) Blade is; WC-Ni-Cr-B-Si powder alloy. There is no process on the Original Blade. Corn harvested by using all three blades. At the end of the 30 da harvesting, average hourly fuel consumption is 5.66 Lh-1 for blade A, 7.07 Lh-1 for blade B and it is measured 7.31 Lh-1 for blade S. During 30 da harvesting, average power requirements of blades are; 21.9 kW for blade A, 23.5 kW for blade B and 25.8 kW for blade S. The blade S has higher power consumption than blades A and B. The average power requirement and fuel consumption of blade (A) is seen to be clearly different (lower) from other two (B-S) blades. Target chopper length of the crop provided by blade A with 91.8% rate.