1923 - 1950 yılları arasında Gaziantep'in sosyal - kültürel ve ekonomik hayatı
1923 - 1950 Gazi̇antep's li̇fe of the soci̇al, cultural and economi̇c
- Tez No: 405470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÜNÜVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Milli Mücadele sonrası, ekonomi, kurumlar ve kuruluşlar, Gaziantep, the nationalin dependence war, economi, organizations and institutions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Milli Mücadele'nin kazanılmasının ardından yurdun her yerinde olduğu gibi Gaziantep de savaşın yaralarını sarmaya ekonomik açıdan ilerlemeye çalışmıştır. Savaş sonrasında Gaziantep evleri, binaları yanmış ve yıkık vaziyette yollar ise kapalıydı. Tarım alanları ekilmediğinden şehirde yiyecek sıkıntısı da çekilmekteydi. İşyerleri de düşman askerlerinin kurşunlarına hedef olmuştu. Gaziantep'in bu durumdan kurtarılması ve eski gücüne ulaşması için çalışmalara başlandı. Bu amaçla şehir halkının, hükümetin yardımları ve kendi imkânları ile ekonomik alanda birçok girişimleri oldu. Tarım ürünleri ekilmeye, kapanan işyerleri yeniden faaliyete başladı. Gaziantep için önemli olan Antep fıstığı, bağcılık ve Hasankeyf tütünleri kaliteli üretilerek ihraç edildi. Pamuk üretimi hızlandırılarak dokumacılık alanında ilerleme kaydedildi, birçok dokumacı kooperatifin Bakanlar Kurulu tarafından açılmasına izin verildi. Yeni kurumlar ve kuruluşlar açılmaya başlandı. Okul çağı gelmiş, köy ve kentlerdeki çocuklar için yeni okullar yaptırılarak eğitimlerine devam etmeleri sağlandı. Dönemdeki birçok bulaşıcı hastalıklar yapılan dispanserler, poliklinikler ve hastane ile önlenmeye çalışıldı. Bu gün Gaziantep'in ekonomi yönden Türkiye'de önemli bir yere sahip olmasında 1923-1950 yılları arasında Gaziantep halkının çalışmaları ve mücadeleleri sonucunda olmuştur.
Özet (Çeviri)
After the nationalin dependence war was won, as in all parts of Gaziantep was worked to heal the wounds of the war and tried to move on from economically perspective. After the war, houses, buildings of Gaziantep had been burned and the rooads had been closed. Because of agricultural fields were not planted, there were food shortage in Gaziantep. Businesses also had been struck by the bullets of the enemy soldiers. Such as, the works were started for restaration of Gaziantep. For this purpose, the people of the town were made many attempts with their own resources and helps of the government in the economic field. The agricultural products started to be planted and was restablished. Gaziantep pistachios ,viticulture and Hasankeyf quality to baccos which are important for Gaziantep. The production of cotton was speedup and the weaving was progressed. Many weavers cooperative were allowed to be opened by the Council of Ministers. New organizations and institutions were established. At schoolage, for children to continue their education in village sandcities had been built and new schools was provided. Made in the period many infectious diseases were attempted to prevent by build dispensaries, polyclinic sand hospitals. Economi caspects of Gaziantep in Turkey has an important place in this day between the years 1923-1950 in the fact that as a result of the effort sand struggles of the people of Gaziantep.