Zeugma mozaik ve duvar resimlerinde giysi ve aksesuar
Clothing and accessories on Zeugma mosaics and wall paintings
- Tez No: 405477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT ERGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Zeugma, mozaik, duvar resimleri, giyim, aksesuar
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
İnsanoğlunun tarih öncesinden günümüze kültürel mirasının parçalarından olan dini inançları, giyim kuşam gelenekleri ve yaşadıkları mekânı güzelleştirme çabasının birlikte görüldüğü Zeugma mozaik ve duvar resimleri, yapıldıkları tarih olan II.- III. yüzyıllarda kentin dinî ve kültürel ögelerini göstermesi açısından önemlidir. Büyük İskender'in seferinden öncesinde ticarî faaliyetler için bir geçiş noktası olduğu bilinen, Seleukos Nikator I tarafından kurulan Zeugma kentinin Roma hâkimiyetiyle beraber refah düzeyine ulaştığı bilinmektedir. Roma Dönemi'nde IV. Scythica adı verilen askeri birliğin Zeugma'ya konuşlandırılması kentin önemini arttırmış ve ekonomik anlamda kalkındırmıştır. Böylece yerli halkının oluşturduğu tüccarlar, zanaatkârlar ve Romalı askerler sayesinde sentez bir toplum yapısı oluşmuş, bu sentez kültür etkilerini sanatsal ve kültürel bağlamda da göstermiştir. Mozaik ve duvar resimlerinde ağırlıklı olarak Yunan mitolojisine ait konular işlenmiş ve figürlerin betimlendiği giysi ve aksesuarların niteliklerinde doğu-batı kültürünün etkileri yansıtılmıştır. Tasvirlerin Roma Dönemi'ne ait olmalarına rağmen Helenistik kültürün izlerini taşıdığı, figürlerin giysi ve aksesuar özelliklerinin temeli Yunan giyim kuşamına dayanan, içinde az da olsa Roma giyim kuşam kültürünü barındıran bir doğrultudadır. Tüm bunların dışında Doğu Akdeniz kültür havzası içinde yer alan kentin mozaiklerinde betimlenen giysi ve aksesuarların, doğulu etkiler sayesinde şekillendiği açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
From prehistory to present parts of the religious beliefs of mankind's cultural heritage, clothing traditions and beautification efforts for environment observed in Zeugma mosaics and wall paintings which made II.- III. century is important in terms of showing the city's religious and cultural elements. In Roman period, Zeugma city known to be a transit point prior to the expedition of Alexander the Great; which founded by Seleucus I Nicator, reach the prosperity with the Roman domination. The deployment of troops as known as Legion-IV Scythica in to the Zeugma city has increased the importance and the economic development. Thus, the traders and craftsmens formed by the local people and Roman soldiers created a synthesis of social structure, this synthesis showed the effects of culture on artistic and cultural context. Mosaics and wall paintings processed mainly in issues of Greek mythology and cultures also the east-west effects are reflected in the clothes and accessories on figures. Although the depiction of the Roman period that the traces of the Hellenistic culture. The characteristics of the figures, clothes and accessories based on the Greek clothing, includes slightly Roman apparel culture. Apart from all, these clothes and accessories depicted in the mosaic of the city located in the eastern basin of the Mediterranean culture is a factor that has clearly been shaped through eastern influences. Key Worlds: Zeugma, mosaic, wall painting, clothing, accessories