Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 5879 Numarada Kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (1b - 97b)
Süleymaniye Library Department of Writing Grants 5879 Registered Number Collected Poems (Mecmu'a-i Eş'âr)
  1. Tez No: 405531
  2. Yazar: HACI İDİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞAH GAYE FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir mecmuası, şiir, Mecmua, poetry mecmua, poem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Tezimize konu olan bu mecmua Süleymaniye Kütüphanesi, Yazma Bağışlar bölümünde yer alan 5879 numarada kayıtlı bir şiir mecmuasıdır. Yaptığımız bu çalışmada, mecmuanın 1b-97b arasındaki varaklarının transkripsiyonlu metni verilmiştir. Mecmuanın derleyeni ve ne zaman derlendiği hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılmamıştır. Mecmuada yer alan şairlerin yüzyılları dikkate alındığında mecmuanın 15. yüzyılda yazılmış olduğu düşünülmektedir. 1b-97b arasındaki metnin içerisinde toplam şair sayısı 10'dur. Yazarı belli olmayan şiirler de dahil olmak üzere 125 şiir bulunmaktadır. Bu şiirlerin yarısından fazlası gazeldir. Mecmua içinde en çok şiiri bulunan şair Ahmet Paşa'dır.
Özet (Çeviri)
These collected poems are subject to our thesis Süleymaniye Library, located at 5879 numbers donate a portion writing collected poems registered. We made on this thesis carefully, transcribed text of the leaf between the magazines 1b-97b are given. It is not known when the collected poems compiled and who has compiled. Considering century poet in the Journal of the collected poems are thought to have been written in the 15th century. Considering text between 1b-97b is the number of poets 10 in the collected poems. The authors also included certain non-poems, it has a total of 125 poems. More than half of these poems are odes. Poet with the most poems in collected are from Ahmet Pasha.