Selanik gazetesine göre Yeni Felsefe mecmûası Yeni Hayat Müdafidir yazısının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and the evaluation of the the text accordi̇ng to Thessaloniki journal, New Philosophy magazine is The Apologi̇st of New Li̇fe
- Tez No: 405533
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Selanik Gazetesi, Yeni Hayat, Terakki, Türk Kadınları, Thessaloniki Journal, New Life, Advance, Turkish Women
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 387
Özet
Selanik Gazetesi Yeni Felsefe Mecmûası'nın transkripsiyonu ve değerlendirilmesi beş bölümden oluşan bir çalışma olarak hazırlanmıştır. Selanik Gazetesi gazetecilik yönünden ziyade belgeler grubu olarak ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde basın ve gazete kavramları ve basının ilk ortaya çıktığı zaman ele alınmıştır. Türk basın tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümünde Yeni Felsefe Mecmûası adlı sayısı numaralarıyla birlikte transkrip edilmiştir.Yayınlanan yazı, haber ve ilanlar gazetede olduğu gibi verilirken; gazetenin hangi gün, sayı ve sayfasında olduğu da gösterilmiştir. Gazetede yer alan metinlerin hepsi olduğu gibi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The transcription and evaluation of New Philosophy Magazine according to Thessaloniki Journal has been prepeared in five parts.Thessaloniki Journal has been held as a group of documents more than journalism. In the first part of the thesis the concepts of press and journal and the birth of press has been dealt and a brief history of Turkish Press has been served.In the fourth part the issue with the name as New Philosophy Magazine has been transcripted with the numbers. While the articles,news and announcements are directly given as they are seen in the journal the dates,issues and pages have been shown as well. All the texts in the newspaper are given in their original form.