Posthuman; bedenin toplumsal inşasının sonu bio - konstrüktif sanat
Posthuman; end of the social construction of the body bio - constructive art
- Tez No: 405771
- Danışmanlar: PROF. BALKAN NACİ İSLİMYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Posthuman, Transhümanizma, Bio-konstrüktif Sanat, Toplumsal beden, Teknolojik beden, Posthuman, Transhumanism, Bio-constructive art, Social Body, Technological Body
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Posthuman (insansonrası), hümanizma karşıtı temeller üzerine kurulu yapısı ile türlerin ittifakının gerçekleştiği, normal bedenleri belirleyen normların bioteknolojiler sayesinde yıkılarak, doğa ile barışık bir yaşamın paylaşıldığı geleceğin öznesidir. Posthuman, evrim sürecinde oluşan bedenin üzerinde toplumsal müdahaleler ile şekillenen cinsiyetlenmiş bedenleri, farklılıklar üzerinden kurgulanan aidiyetleri ve toplumsal beden müdahalelerini, insanın kendi bedeni üzerinde müdahale inisiyatifini ele alması sayesinde sonlandırma potansiyeline sahiptir. Biokonstrüktif beden günümüz teknoloji çağında bir Postmodern meta ve iktidar mücadelesinin verildiği platform olmaktan çıkarak, insansonrası öznenin inisiyatifinde nesnelleşmektedir. Bio-teknolojilerin beden üzerinde gerçekleştirdiği yapısal yıkım ve dolayısıyla gelen toplumsal inşanın yıkımı, teknolojik beden tezahürleri, bedenin ve insanın nesnelleşerek türler arası ittifak ile gezegeni kapsayan yaşamın yüceltilmesi, insansonrası sanat yapıtlarına da sirayet etmektedir. Sanat ile ileri teknolojilerin içiçeliği beraberinde sanatçı ile bilimadamı arasındaki sınırı da muğlaklaştırmaktadır. Böylelikle, yaşadığımız teknoloji ve bilişsellik çağında, Biokonstrüktif sanatın ilgi alanı yaşayanın tekrardan yapılandırılması olarak özetlenebilir.
Özet (Çeviri)
Posthuman is the subject of futuristic body form that is structured on anti-humanistic basis which causes destruction of the norms that create the normal body and alliance with all species and nature by the improvements in bio-technologies. Posthuman has the potential to end both the identities and the gendered body formed either by evolution or social construction by retaining the initiative to shape his own body. Bio-Constructive body, shaped by the Posthuman subject, emanates from its Postmodern platform where the power conflict takes place. Posthuman artistic creativity is shaped accordingly with the structural destruction of the body by the Bio-technologies and the destruction of the social body and appereance of technological bodies as a result. Posthuman Art is reformed by the alliance of the species and glorifying life all around the planet. Association of Art and future technologies eleminates the border between artists and scientists. Under such circumstances, in the contemporary technological and cognitive era, the interest of the bio-constructive art can be summarized as reconstruction of the living.