اثر القرءان في بناء شخصيت الانسان رساءل النور نموزج
İnsan şahsiyetinin oluşumunda Kur'ân tefekkürünün rolü: Risâle-i Nur örneği
- Tez No: 405800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK ÖZGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The impact of the Koran in the construction of the human personality, Said Nursi model, Said Nursi, Badiüzaaman
- Yıl: 2015
- Dil: Arapça
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Ġnsan kendi hayatıyla alakadar olduğu kadar kendini sarmalayan çevreyle de alakadardır. ġahsiyetinin oluĢumunda birçok etken söz konusudur. Bireyin Ģahsiyetinin oluĢumunda tefekkür dünyası önemlidir. Sağlıklı bir bireyin yetiĢmesi önce düĢünce de baĢlar Kur'ân muhtevası ve üslubuyla insanın Ģahsiyet oluĢumunu da ĢekillendirmiĢtir. AraĢtırmada Kur'ân tefekkürünün Ģahsiyet oluĢumundaki etkisi ele alınmıĢtır. Teorik çerçeveden sonra konu Said Nursî örneği ile pratik hale getirilmiĢtir. Toplum içinde yaĢayan bireyin maruz kaldığı ferdî ve içtimâî hastalıklar ve bu hastalıkların tedavi yolları hakkında Risale-i Nur Külliyatı tahlil edilmiĢtir. Ġnsan tanımı ve Ģahsiyet oluĢumu ile ilgili görüĢleri ve bu görüĢlerinin Kur'ân tefekkürü ile ilgisi kurulmuĢtur. AraĢtırmacı bu tezi hazırlarken tanımlayıcı ve analizci yaklaĢımı kullanmıĢtır. Risale-i Nur Külliyatı incelenirken tanımlayıcı yol izlerken; sağlıklı ve dengeli bir kiĢilik inĢasında ise analizci bir yaklaĢım benimsenmiĢtir. AraĢtırmanın sonucunda Kur'ân tefekkürünün insan ve onunla ilgili sorunları çözmede önemli prensipler ve yaklaĢımlar içerdiği tespit edilmiĢtir. Kur'ân Ģüphe ve Ģekten hali ve insanın her noktada danıĢabileceği ve ittiba etmesi gerekli ilahi bir kaynaktır. Kur'ân-ı Kerim'in bu konudaki bilgilerini kaynak olarak alan Risale-i Nur külliyatı gerek muhtevası gerekse üslubu ile Kur'ân tefekkürüne dayalı bir evren anlayıĢı oluĢturmaktadır. Buna bağlı olarak insanların birbirlerine saygı ile davranmasını gerekli kılan müsbet hareket merkezli davranıĢ modeli ortaya koymaktadır. Bu yaklaĢımın somut hali baĢta müellifi olmak üzere okuyanlarında görülebilmektedir
Özet (Çeviri)
As well as its concern with human life itself is also concern immersive environment. There are many factors in forming his character. His World of thought is important to forming personage. To grow up as a healthy individual begins in individual's thought at first. Quran structured human character with its content and wording. In the research, the effect of thinking on Quran in forming human character is taken in hand. The issue is explained with the sample 'Said Nursi' after theoretical frame. Risale-i Nur Collection is analized in the aspect of individual and social illnesses (spiritual illnesses) that human beings suffered in the society, and their way of theraphy. Its views on explanation of mankind and forming personage are assessed and these views are linked up with Quranic thought. The researcher uses descriptive and analysive (or descriptor and analysor) method while he/she prepares that thesis. When Risale-i Nur Collection is examined, the descriptive method is used and, when structuring healthy and static character is taken in hand, the analysive method is used. It is determined in the end of the research that thinking on Quran presented important princples and approaches in solving the problems about human beings. Quran is a divine source that is away of even any single suspect and human beings is able to consult in any issue. Risale-i Nur Collection that takes the knowledge of Quran about universe as a source, structures an understanding of universe depended to thinking Quran both with its content and tone. In paralell with, it puts forth positive behevior models that make neccessary for people to respect each other. The visible proof of that approach could be observed in its author at first and than readers.