Mantar aglomere ve orta yoğunluklu lif levha (MDF) tabakalarıyla oluşturulmuş kompozit malzemenin iç mekan donatı elemanlarında levha olarak kullanımının araştırılması
Investigation of the composite material formed with cork agglomerate and medium density fiberboard layers with usage of iterior reinforcement as a panel material
  1. Tez No: 406026
  2. Yazar: MUSTAFA ADİL KASAPSEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK FİTOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzeme, Mantar Aglomere, Orta Yoğunluklu Lif Levha (MDF), İç Mekân Donatısı, Cork agglomerates, MDF, Composite material, Interior reinforcement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, sert ve düzgün yüzey özelliklerine sahip yüksek mukavemetli orta yoğunluklu lif levha (mdf) ile düşük yoğunluklu, hafif ve esnek yapıya sahip doğal bir malzeme olan mantar aglomere bir araya getirilerek, yeni bir tabakalı kompozit levha kompozisyonu oluşturulmuştur. Levha taslağında, mdf levhalar yüzey tabakası pozisyonunda, mantar aglomere ise dolgu katmanı olarak kullanılmıştır Oluşturulan tabakalı kompozit levha taslağının endüstride yaygın olarak kullanılan diğer ahşap esaslı levhalara alternatif olarak kullanımının araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Türk Standartları Enstitüsüne (TS EN) göre, levha taslağının fiziksel, mekanik, termik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesine yönelik deneyler gerçekleştirilmiştir. Levha taslağına ait deney bulguları, TS EN standartları ile literatür taraması sonucu elde dilen veriler paralelinde irdelenmiştir. Araştırmadan çıkan sonuçlar ışığında, üretilen yeni malzemenin iç mekan donatı elemanlarında levha olarak kullanımı hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; A new laminated composite board is formed by bringing together having properties of high strength, a hard and smooth surface characteristics medium density fiberboard (mdf) and low density, lightweight with flexible structure, natural material cork agglomerate. In the board draft, mdf is used as a surface layer and cork used as a filler layer. It is investigated using created a draft of laminated composite board as an alternative to other wood based panels widely used in industry. For this purpose, according to Turkish Standarts Institute tests were carried out to determine physical, mechanical, thermal and chemical properties of board draft. Test findigs of the board draft were semtinized in line with datas obtained from TS EN standarts and literature. According to the results of the study, suggestions have been given on how to use the new material produced as a board interior equipment elements.