Sıra bağımlı hazırlık zamanlı paralel makinelerde çizelgeleme: Bir işletme uygulaması
Scheduling parallel machines with sequence dependent setup time: It is an application to industry
- Tez No: 406098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paralel Makine Çizelgeleme, Sıra Bağımlı Hazırlık Zamanları, Parallel Machine Scheduling, Suquence Dependent Setup Time
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada bir fabrikada sıra bağımlı hazırlık zamanlı paralel makinelerde çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Fabrikada aynı üretim yapısındaki 3 adet paralel makine darboğaz oluşturmaktadır. Bu darboğazdan dolayı siparişler gecikmekte ve bu da müşteri memnuniyetinin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle siparişlerdeki gecikmelerin azaltılması ve makine kullanım oranlarının artırılması amacıyla bu makineler üzerinde bir çizelgeleme çalışması yapılmıştır. İşletmenin ilgili bölümünde farklı yöntemlerle çizelgeler oluşturulmuş ve sonuçta toplam gecikmeyi en aza indiren sezgisel bir yöntem olan ATCS ile çizelgeleme yapılması en iyi sonucu vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study a scheduling problem with sequence-dependent setup time on paralel machines of a factory is discussed. Three paralel machine which same production structure in the factory are bottleneck. Due to the bottleneck, orders get tardy and it causes decreased customer satisfaction. For this reason a scheduling study is made on these machines to increase utilization rates and to reduce tardiness of orders. Schedules are generated by different methods and best solution is obtained by a heuristic ATCS which aims to minimize total tardiness.